понеделник, август 28, 2006

Любимата ми ментаа....

Оказва се, че една от любимите ми билки има рaзни вредни странични ефекти...

Мента
Смята се за женска билка, защото намалява болката и неприятните усещания по време на месечния цикъл. Намалява мускулните и съдовите спазми, притежава антихипертензивно действие (намалява налягането при хипертония), помага при стомашни колики. Ментолът, съдържащ се в растението, намалява кръвното налягане. Затова хипотониците (хората с ниско кръвно) трябва внимателно да приемат чай от мента и други запарки. Ментолът забавя сърдечната дейност и усложнява работата на дихателния център, което може да предизвика влошаване на здравословното състояние при страдащите от бронхиална астма и брадикардия.
3 чаши ментов чай дневно могат да предизвикат дори у здравите мъже намаляване на ерекцията за сметка на спадане на налягането в половия член и влошаване на неговото кръвоснабдяване.

Вече спирам зимно време да пия по 5 ментови ччайчета на ден... а все се чудех защо съм с ниско кръвно и защо все ми се спи... дали това важи и за ментовите дъвки.... ???
И мъжете....Никаква мента повече :)

А ето и останалите билки, с които не трябва да се прекалява:

Маточина Влиза в състава на петте най-успокояващи билки. Премахва тревогата, раздразнението, повишава работоспособността и помага да се съсредоточим. Маточината е мек спазмолитик. В нейния състав влиза веществото цитрал, което притежа слаботоксично действие. Ако се пият отвари или чай с маточина ежедневно в продължение на 2-3 седмици, може да се появи главоболие, виене на свят, запушване на носа.

Лайка Притежава силни противовъзпалителни и спазмолитични свойства, успокоява стомаха при гастрит и язва, помага за възстановяването на повредени лигавици. Предозирането може да предизвика при жените отпускане на гладката мускулатура на матката, което води до проблеми в менструалния цикъл и усложнения при бременност. Постоянната употреба на лайка възпрепятства всмукването на желязото от храносмилателната система в кръвта, което може да доведе до анемия поради недостиг на желязо.
Пелин Още Хипократ е писал, че пелинът лекува женските болести и възбужда апетита. На основата на пелина в края на 19 - началото на 20 век се е правел абсентът (силна ракия с ароматни масла) и много пристрастени към него хора са заболявали от различни нарушения на нервната система - от халюцинации до т.нар. пелинова епилепсия. Пелинът е противопоказен при бременност.

Жълт кантарион Той е може би най-популярният природен антидепресант с успокояващо действие. Премахва също спазмите на храносмилателната система, притежава противовъзпалителни свойства. Внимание! Жълтият кантарион повишава чувствителността на организма към ултравиолетовите лъчи. Ако приемате средства с тази билка, по-добре се въздържайте от продължително излагане на слънце. При продължително употреба (повече от месец) може да се появи горчивина в устата, болки в черния дроб, запек. При предозиране предизвиква вялост и сънливост.
Коприва
Притежава кръвоспиращо действие, помага при проблеми с жлъчката и хроничен бронхит, повишава съкратителната способност на матката. Знахарките още в древността са го използвали като средство, предизвикващо аборт. Бременните жени трябва да се въздържат от употребата на коприва. Тя и противопоказна и при атеросклероза на съдовете, хипертония, ракови заболявания на матката и простатата.
Подбел
Той е ефективно отхрачващо средство. Съдържа токсични вещества - алкалоиди на пиролизидина, които могат да предизвикат венно-оклузионна болест на черния дроб (възпаление, свързано със застоя на кръвта в органа). Отварата от тази билка повишава налягането в малък кръг на кръвообращението, което е противопоказано за хората, страдащи от астма и сърце.

2 коментара:

  1. Това и аз го четох и ме накара да се откажа от ментата ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Абе аз гледам и в други сайтове, доста явни атаки срещу билколечението.

    И се измислят разни митове, и нявсякъде все Германия споменават. Но е обяснимо. Идва зимата и някоя фармацефтична компания, която е с немска собственост, иска да увеличи продажбите и разкара тези ужасни билки.

    Сега гледах една статия, където за ужасно вредни и токсични са обявени и червената чушка (явно само зелени трябва да чдем), лукът и чесънът. И пак се споменава тези билкови смеси обявени като хранителни добавки колко били лоши. Мдам, за да си вземем от смесите на разните фармацефтични компании.

    Поразтърсих се е нета и почти същите статии, в същия стил, за същите билки, със същите страхове, за същите алкалоиди на пиролизидина ги намерих и в един хърватски сайт посветен на здравето (http://www.mojdoktor.hr/default.aspx?page=83&article=4741&kw=travarstvo_iidio). Явно не случайна международна кампания.

    Ама ние хайде и веднага се хващаме да изпълняваме целите на разни корпорации като раздуваме пробутаното от тях.

    ОтговорИзтриване