петък, юни 22, 2007

Как да си изберете жена...

С Пешо решихме да си направим състезание, чии читатели, ще намерят по-бързо решение на следната задача:

Има три сестри - голяма, средна и малка. Малката е честна и винаги казва истината. Голямата е лъжкиня и винаги казва лъжа. Средната е надрусана по рождение и ту казва лъжа, ту истина... И понеже вие сте готин пич и не искате да се жените за друсалка, пък майка ви все ви натяква, че трябва да се задомите, искате да се ожените или за малката, или за голямата. Лошото е, че не знаете коя коя е. Имате право да зададете САМО ЕДИН въпрос на САМО ЕДНА от сестрите (повтарям, не знаете коя коя е), на който ще ви се отговори САМО С "ДА" ИЛИ "НЕ"... Какъв трябва да е въпросът?

Тази задача я чух, по време на един обяд в офиса. Задачата има решение (колкото и невъзможно да изглежда това на пръв поглед).
Залогът е следния, ако в блога на Пешо се появи първо решение, аз ще трябва да сменя вдна от гумите на Корсата му.
Ако решение се появи първо в моя блог, Пешо ще бъде оскубан подмишниците с епилатор. И в двата случая ще бъде снимков материал.
Така че .... READY, STEADY, GO!

P.S. Аномимни коментари за този пост НЕ СЕ ДОПУСКАТ.

13 коментара:

  1. Анонимен22 юни, 2007 11:56

    Значи... от една страна естествено че бих подкрепил Пешо - мъжка солидарност. От друга страна не ми се ще Ива да му съсипе колата... Така че ще запазя отговора за себе си ;)
    Който има съвест да накара едно от тези две злощастни събития да се сучи - нека заповяда и да напише отговора :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22 юни, 2007 12:16

    Ще попитаме "Ако беше сестра си, коя би казала че е по-малката?", така и двете ще посочат по-голямата като казват "тя е по-малката" (обяснението е доста дългичко и ако предварително не го знаете едва ли ще го разберете от това което ще напиша :] ) и така ще сме сигурни, че не тази която сочят, ами другата е по-малката.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Любо, отговорите на сестрите са само с "Да"/"Не"

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22 юни, 2007 12:51

    Сори не обърнах внимание на тази част от заданието :)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22 юни, 2007 13:15

    Ще питам една от двете "Според сестра ти, ти ли си по-малката?". Ако каже "Да" значи е по-голямата, ако каже "Не" значи е по-малката. Този път уцелих ли го?

    ОтговорИзтриване
  7. And the winner is.... Manol!!!
    Неговият отговор ми осигури участие в практически курс "Смени на Пешо гумата"....Той ще има уникалната възможност да присъства на събитието и да се смее от сърце :)
    За останалите... ще има снимков материал на тема "Ива-Крика" ;-)

    P.S. Ето пълното решение, обяснено от Пешо
    "Сега да обясним и решението по-подробно.
    Първо, строяваме сестрите в една редица... И си ги обозначаваме с А, Б и В, така че А да е най-грозната и задаваме въпроса на нея. А въпросът е "Б по-голяма ли е от В". Ако каже "да" - женим се за Б. Ако каже "не" - женим се за В... В никакъв случай не се женим за А, щото може да е средната сестра и да ни будалка (и както казахме, е най-грозна). Всъщност, доказателството е следното. Ако А е средната сестра, то няма значение какво ще отговори, защото която и от другите две да вземем за булка ни устройва. Ако А е малката сестра, тя казва истината и се женим за най-голямата. Ако А е голямата сестра, тя пък винаги лъже и можем да разберем коя е най-малката и да се оженим за нея. По този начин не само, че няма да вземем средната сестра за жена, а дори и ще е една от двете по-красиви!!!"

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22 юни, 2007 14:40

    "А е голямата сестра, тя пък винаги лъже и можем да разберем коя е най-малката и да се оженим за нея."
    И как ще разберем? Нали вече сме задали въпроса и нямаме право на други ходове?
    Не ми се вижда чисто.

    ОтговорИзтриване
  9. Жоро, разглеждам случаи, бе!
    При всички случаи питаме А и ако каже "да" - женим се за Б, ако каже "не" - женим се за В... Обясненията са проверка за всички възможни нареждания (А,Б,В). Те са 6 за м-малка, с-средна, г-голяма: (м,с,г) (м,г,с) (с,м,г) (с,г,м) (г,м,с) (г,с,м). Виж, че при всички работи идеята!

    ОтговорИзтриване
  10. Малко пояснение, за да не си помислят хората, че съм коравосърдечен коравосърдеч (примерно), за дето играх срещу Ива. Ако Ива беше спечелила, еми имам опит с кола маска, а като прочетох "кола маска под мишниците" направо се хванах за татаците от страх (без майтап). От друга страна, сега Петър ще остане невредим (направо си отдъхнах, като видях, че е спечелил) и...отгоре на това е секси идеята яка мацка да сменя гума на кола ;) хехе. Всички доволни :)

    ОтговорИзтриване
  11. "всички са доволни" ....освен мацката.... е поне от утре нататък, ще мога да се хваля, че мога да сменям гуми.

    P.S. ако аз бях спечелила, пешо щеше да се отърве от космите, поне за 2 седмици напред, което в тези жеги си е нещо доста положително ;-)

    ОтговорИзтриване
  12. "е поне от утре нататък, ще мога да се хваля, че мога да сменям гуми"..Даде, това имах предвид под "всички", не съм забравил да те включа :). Аз примерно, освен да влезна в кола, да излезна и да я подкарам, убий мe нищо друго не мога. cheerz, Manol

    ОтговорИзтриване
  13. Мерси за официалната покана, но за съжаление няма да имам възможност да присъствам на събитието. Ива, успех, You Can DO IT! :)

    ОтговорИзтриване