вторник, юли 22, 2008

Гадно Слънце Грее(2)

Тази сутрин подлъгана от прогнозите за дъжд реших да прескоча част от ежедневния ритуал преди излизане - а именно не се намазах със слънцезащитен лосион (в момента ползвам този на Garnier с фактор 30). И днес точно по обяд пекна такова брутално слънце.....ааа... ужас. Около час след като се прибрах от обедната почивка започна стандартния сърбеж на целите ръце. Вече четвърти час се дера и се чудя още как не съм си смъкнала кожата от чесане. Имам чувството, че алергията се влошава. Миналата година например не ми се налагаше да се мажа със слънцезащитен лосион всеки ден. В wikipedia има доста забавни съвети за prevention:
  • Stay inside during the brightest hours of the day, from noon to 3 p.m.
  • Cover up: wear long sleeves, slacks, and a wide-brimmed hat whenever harsh exposure is probable. Remember that cloud cover does not provide protection from UV rays.
  • Wear sunscreen[1] at least factor 30 with a high UVA protection level.
Май е време да ида на доктор да видя какво може да каже по въпроса.
Чудя се какво мога да направя по въпроса за работа през нощта. Някой да знае за място с с програмисти нощна смяна?

9 коментара:

  1. Анонимен22 юли, 2008 20:33

    Мисля, че ти бях казал за едно ефективно средство за облекчаване на слънчевата алергия -- крем "Здраве". Българско, евтинко и звучи неправдоподобно, но наистина облекчава страшно много, виждал съм го с очите си.

    На мен не ми се е налагало, защото не съм се обривал от слънцето, но съм виждал резултата при майка ми и при една приятелка с много бяла кожа. Усещат облекчаване още през първия половин час, а след още час-два обривът го няма. Пробвай, няма да ти навреди, само може да помогне.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22 юли, 2008 20:54

    Според сайта на "Арома", въпросният крем съдържа цинков оксид, вазелин, пчелен восък и ланолин. Според Уикипедия пък цинковият оксид поглъща ултравиолетовите лъчи и една от използваните активни съставки в слънцезащитните кремове. Така че нашенският просто си е необявен такъв. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23 юли, 2008 02:29

    four tyres roll. one flat
    pale lady got a jack (and wrench),
    sunscreen helps vampire

    ОтговорИзтриване
  4. @ Иван, daggerstab
    Ами крем "Здраве" има един много основен проблем - твърде гъст е и мазането дори само на двете ръце би било истинско приключение. Но най-вероятно ще си купя един, защото е много портативен и ще мога да си го държа е дамската чанта, за спешни случаи :)

    @Bobby Shaftoe, nice :-)

    ОтговорИзтриване
  5. не знам за такава фирма, ама ако си отвориш ще съм първата, която ще си подаде CV за нея ;)

    макар че в последно време времето нещо много се разсърди. признай си, че ти си подала молба до шефа горе да пусне малко дъжд. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Бая молитви отидоха, докато най-после се скрие за малко слънцето :)

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24 юли, 2008 17:40

    Отиди на доктор, няма да ти навреди. В зависимост от кадърността на доктора, може даже да ти помогне. При мен лично след мазане с някакво лекарство ми изчезна алергията в продължение на едно 5-6 години. Сега се проявява съвсем леко, когато се напека като свиня на плажа.

    ОтговорИзтриване
  8. beast, не знаех, че може да се лекува. Определено ще ида на доктор скоро :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Аз също не знаех, че алергия се лекува, мислех че само се подтиска, а за съжаление може да се отключи от всякакви фактори по всяко време на живота :-( Преди 6-7 години аз ходех на море по 2 седмици на лято, излагах се на плаж по два пъти на ден за по около 2-3 часа, мажех се с лосион с фактор 6 и не изгарях на нито едно място, а само почернявах много. По принцип много лесно потъмнявам и търпя слънце. Обаче слънцето и атмосферата се променят... Това лято съм била на плаж за един следобед, през всичкото останало време изложени на слънце са били най-вече ръцете ми. Появиха ми се сърбящи червени петна около лактите, които за около седмица минаха сами. Но фактът, че дори на мен ми влияе зле слънцето вече, говори много лошо, защото това означава, че е много агресивно. Иначе Иве изборът ти на Garnier 30 е според много сполучлив!

    ОтговорИзтриване