понеделник, юли 07, 2008

Хомосексуалисти, феминисти, програмисти и други -исти

Преди няколко седмици в блога на Openly Feminist за пръв път разбрах, че думата "хомосексуалист" била обидна, защото "Звучи медицински-диагностично, описва хомосексуалността като някакво девиантно сексуално поведение: хомосексуалист...подобно на мазохист, фетишист..." и на нейно място трябвало да се използва "хомосексуален".

В главата ми почти едновременно нахлуха следните хаотични мисли и въпроси (ще ги подредя в списък за малко по-голяма яснота)

  1. Часовете по български език никога не са ми били любими, но от това, коeто съм научила ми се струва, че "хомосексуалист" е съществително, а "хомосексуален" - прилагателно. Защо ще искаме да сменяме съществително с прилагателно след като те не са еквивалентни? (поне според мен отговора на въпроса се крие в точка 4)
  2. Какво значи "дeвиантно сексуално поведение"? Такова, което се отклонява от нормата? Коя е нормата? Вагинален секс в мисионеркса поза? Явно не е това.
    Приемаме, че гейовете нямат девиантно сексуално поведение =>
    Ако правя анален секс, също нямам девиантно сексуално поведение.
    Ако правя секс с най-добрата си приятелка също нямам девиантно сексуално поведение.
    Но! Ако правя анален секс с най-добрата си приятелка(не питайте, как, гледали сте филми, знаете как става) и я помоля да си сложи розови лачени обувки с 10саниметрови токчета и да си облече престилка на медицинска сестра, това вече е девиантно сексуално поведение.
    Хмммм...
    (Тук мога да се разпростра в защита на фетишизма, мазохизма и садизма и в това, че щом на 2мата(или колкото там са) човека им харесва това, което правят и не пречат на никого, няма нищо лошо, но ще спра до тук, мисля, че схванахте гледната точка)
  3. Аз съм програмИСТ, Петя е феминИСТ(ка), Симеон е журналИСТ. Не съм чула до сега някой феминист или журналист, или тракторист, или парапланертист да се обиди, че тези думи звучат като фетишист.
    Но щом "недевиантните" -ИСТи са толкова обидни, хайде да сменим всички тях с -АЛНи. В крайна сметка не искам професията ми да звучи като диагноза (макар че "програмист" си е направо диагноза....)
    • програмистите - програмални
    • феминистите - феминални
    • трактористите - тракторални
    • алпинистите - алпинални
    • аналистите -... хм... май е по-добре да ги питаме дали не искат да се наричат
  4. Всъщност "ислямист" ми звучи доста по-обидно от "хомосексуалнист" (най-вече защощто жирналистите го ползват най-често в негативен контекст), но не съм видяла някой да е омрънкал света да иска да го наричат "ислямален".
  5. Сигурна съм, че това да се замени "хомосексуалист" с "хомосексуален" не е хрумнало на някой българин, който една сутрин се е събудил с просветлението, че "хомосексуалист" звучи като "фетишист" и е решил да се чувства обиден от това.
    И след кратка справка с google веднага попаднах на urbandictionary.com, където 2рата дефиниция за homosexualist гласи "The cool way of saying homosexual. "
    ОК, най-вероятно цялото нещо е тръгнало от англоговорящите гейове. Там поради някаква специфика на езика или и аз не знам защо някой се е почувствал засегнат от думата. Ама защо и на български трябва да ни се налага смяна на думата след като в нея няма нищо обидно? В английския език също така е обидна и негър:
    Nigger is a derogatory term used to refer to dark-skinned people, mostly those of Black African ancestry. As an English variant of negro, it was once in common usage, but in recent times, in most contexts, it is considered a racial slur.

    Но в България "негър" си е съвсем стандартна дума, много по-обидно е да наречеш някого "черен" (което пък е стандартно за английския). Така че, ако тръгнем да сменяме думата "негър" в българския (защото да речем, негрите се почувстват засегнати, че ги наричаме "негри"), очевидно няма да я сменим с "черен", а с какво? "Афро-американец"? Ами ако негъра е французин?
    Вместо да се правим на много толерантни променяйки думи, които на български нямат обидното значение, което имат на английски, много по добра идея би било просто, хората които учат английски да бъдат предупредени да не ги ползват, когато общуват с англоговорящи. Както винаги са ни предупреждавали в училище: "Не казвайте на английски nigger, защото ще си изпросите боя", така може да ни предупреждават да не използваме и "homosexualist" защото може да обидим някой англоговорящ. Ама от къде на къде българските гейове ще се обиждат, наистина ми е непонятно.
В крайна сметка не е толкова важно дали казваш "хомосексуалист", "хомосексуален", "гей" или "педал", а това какво отношение влагаш към човека, за който го казваш.
За финал ето подобни разсъждения от един от главните герои в Cryptonomicon:
"Nip is the word used by Sergeant Sean Daniel McGee, U.S. Army, Retired, to refer to Nipponese people in his war memoir about Kinakuta, a photocopy of which document Randy is carrying in his bag. It is a terrible racist slur. On the other hand, people call British people Brits, and Yankees Yanks, all the time. Calling a Nipponese person a Nip is just the same thing, isn’t it? Or is it tantamount to calling a Chinese person a Chink?"
"...each of them has occasionally, inadvertently, used the word Jap as shorthand for Japanese—in the same way as they used RAM to mean Random Access Memory. But of course Jap is a horrible racist slur too. Randy figures it all has to do with your state of mind at the time you utter the word. If you’re just trying to abbreviate, it’s not a slur. But if you are fomenting racist hatreds, as Sean Daniel McGee occasionally seems to be not above doing, that’s different."

И последно на колко от вас им е хрумвало, че "хомосексуалист" звучи обидно?
А колко от тези с хомосексуална ориентация биха се почувствали обидени, ако ги нарека "хомосексуалисти"? И защо?

35 коментара:

  1. Анонимен07 юли, 2008 17:43

    мда, понякога се прекалява с политическата коректност...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен07 юли, 2008 17:58

    a ti heteroseksualist/ka li si?

    ОтговорИзтриване
  3. Казва ли ти някой, а и смееш ли да питаш.... ;-)
    (Ако зададеш въпроса си на кирилица и неанонимно, ще получиш по-смислен отговор :-) )

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен07 юли, 2008 18:13

    Хмм, от известно време те чета в агрегатора на Дневник, и едва днес разбрах, че:
    а/ си програмист (мхъмхъммм, всем молчать)
    б/ можеш да си представиш "най-добрата си приятелка... (със) розови лачени обувки с 10саниметрови токчета и ... престилка на медицинска сестра", и
    в/можеш да цитираш Нийл Стивънсън..

    ..в такива моменти почти съжалявам, че съм женен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен07 юли, 2008 19:32

    По т.3: Някои хора се обиждат като ги наречеш "нормАЛНИ". Как ли ще се чувстват, ако ги наречеш "нормисти"? :)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен08 юли, 2008 10:18

    Ти не можеш да си програмер, прекалено си тъп. А, да спомних си за пайтън, начи можело. Как се излагаш с невежеството си - не е истина. И аз чета агрегатора на дневник, но вече всеки почна да пише там. Няма да ти обяснявам надълго и нашироко защо грешиш, няма и да го разбереш. Всичко най-хубаво и не се засягай.
    #windows vista latest updates

    ОтговорИзтриване
  7. iffi, И аз мисля като теб. Едното си е съществително, другото прилагателно и толкова. Голяма драма, голямо нещо!

    Впрочем, кефиш ме много:)) И ... аз харесвам 10 сантиметрови токчета в леглото..., така че смятай че те свалям...:))

    ОтговорИзтриване
  8. @windows vista latest updates
    Ако не ти се обяснява "надълго и нашироко", обясни ми го "накратко и натясно". Аз това съм го написала, точно защото съм тъп програмИСТ (btw ако наистина идваш от blogosfera.dnevnik.bg, можеше да погледнеш името и снимката и да се обръщаш към мен в правилния род) и от часовете по БЕЛ не съм разбрала, защо думите завършващи на -ИСТ звучат като "девиантно сексуално поведение" (а и едва ли са ни обръщали внимание на това).
    Хайде обясни ми къде греша.

    P.S.Аз не пиша в "агрегатора на дневник", а в http://iffi-gabbi.blogspot.com
    В "агрегатора на дневник" ако не искаш да ме четеш, отиваш пред списъка с имената и махаш отметката пред "Ива Иванова" :-)

    P.P.S. Не знам какво ти пречи питона, но за да ти падна съвсем в очите, ще ти кажа, че по принцип в работата си пиша на java

    ОтговорИзтриване
  9. @Случайна недей така, че ще ни обвинят за фетишИСТки, ще ни заклеймят и ще ни убият с камъни...
    (а престилка на медицинска сестра? *повдига любопитно вежди*)

    @impressed
    "Специалните" дали ще се обидят, ако им казваме "специалисти"? ;-)

    @Bobby Shaftoe
    :)
    (а хайкута пишеш ли? )

    ОтговорИзтриване
  10. Ива, съжалявам, че го казвам, но звучиш малко арогантно в този пост. Наистина ли неудомяваш защо гейовете биха се обидили? Защо не поговориш с някой гей как я чувства тази дума "хомосексуалист" вместо да заемаш позиция на пурист и защитник на българския език?
    според мен основния проблем с думата е двойния стандарт: гейовете са "хомосексуалисти," но "нормалните" са "хетеросексуални." Ти чувала ли си някой да казва "хетеросексуалист?" думата хомосексуалист до известна степен патологизира хомосексуалността, защото тя рефлектира отношението към гейовете на хетеро-нормативното общество, което както писах обича да се преструва на толерантно, но не е. "сексуалист" звучи малко като сексуален маниак. не случайно боян расате и сие използваха тази дума и натъртваха "ист" когато представяха "доказателствата си" за "ненормалността" на хомосексуалността.
    съжалявам, но не мисля, че аналогиите ти с програмист и тн са адекватни, защото за разлика от "тенисист" примерно "хомосексуалист" е натоварена с негативни конотации и патологизми, т.е. думата носи със себе си значение на болест, което, "случайно" е и масовото мнение за хомосексуалността.
    и последно, звучиш малко като бюрократ, който се позовава на правилата (на езика) и това го прави безпомощен, като че ли тези правила не са написани от хора и не са със собствен изторически и социален контекст. да не говорим, че езика ни не се е развил в изолация, така че опитите ти да го предпазиш от влиянието на английския са смешни и приличат на опитите на патриотите да предпазят "културата" ни от външни влияния.

    ОтговорИзтриване
  11. относно думата негър, тя е дошла в българския отвън и е внесла със себе си негативните конотации отвън. защо според теб нямаме подобна дума за "бели?"
    защо не казваме "бланкоси" примерно? или защо не сме взели да речем турската дума за "негри," а случайно използваме думата на колониалните империи. "негър" е заимствана от езиците на западните колониални империи, а те, вярвай ми, не са я използвали с неутрален и безобиден смисъл и контекст.
    съветвам те да се поинтересуваш от история и теория на езика, защото се оказва, че парадираш с неграмотност и критиката ти към Петя не е особено добра.

    ОтговорИзтриване
  12. epistemic_murk,
    1. Къде видя критика към Петя? Просто от нейния блог за 1ви път разбрах, че "хомосексуалист" се смята за обидна дума. Където и другаде да го бях прочела, пак, щеше да ми звучи толкова смешно и безумно.
    2. Не парадирам с неграмотност. Факт е, че часовете по БЕЛ не са ми били особено интересни но мисля, че съм научила това, което ми е необходимо и повярвай ми никога не сме учили за "негативните конотации" на думите завършващи на -ИСТ
    3. Вярвам, че една от причините в България да използваме негър, а да не използваме бланкос, е защото сме имали бели хора наоколо, а негри - не. Разбира се винаги може да ги наричаме "черни", но според мен това на български носи по-"негативна конотация" отколкото негри.
    Negro is a term referring to people of Black African ancestry.
    "Negro" means "black" in Spanish and Portuguese, and the French "noir" as well as the Italian "nero"- all of which derive from the (Latin: niger = "black"). In Italy the word "negro" is still used by a lot of people without offensive meaning, even if someone think that the politically correct word to refer to a black people is "nero" (meaning black) or "di colore" (that mean "coloured").
    In Portuguese, negro is an adjective meaning the color black, as in 'black' person.
    In Spain, negro means "black person" in colloquial situations, but it can be considered derogatory in other situations (for example, by French influence, negro is also the word for a ghost writer). However, in Spanish-speaking countries, such as Argentina, Chile, Uruguay , negro (negra for females) is commonly used to refer to partners, close friends or people in general independent of skin color

    Въпрос, защо negro (идващо от "черен" на испански) е обидно, а black не е?
    4. Точно защото езика се развива, а не е статичен, се е появила дума като "хомосексуалист", въпреки че няма дума "хетеросексуалист". И все пак аз не мисля, че някой би се обидил, ако го наречеш хетеросексуалист.
    Не се опитвам да предпазя езика ни от "влиянието на английския", но намирам за безсмислено съществително да се заменя с прилагателно, защото едното звучало обидно а другото - не. На английски homosexual е едновременно и adjective, и noun, на български не е.
    Но това всъщност са глупави аргументи (което не ги прави не-аргументи), истинската причина да напиша това е защото на мен думата "хомосескуалист" никога не ми е звучала по някакъв начи обидна. Както и на хората около мен, които попитах.
    Думата програмист също може да има "негативна конотация", зависи как я гледаш. Според една приятелка програмисти ставали тези, които не могат да общуват и освен това всичките програмисти гледали "като натровени". Много позитивно, нали? Всички програмисти, на които съм разказала това са го приели от веселата му страна.
    В крайна сметка "негативната конотация" не идва от това какво е окончанието на думата, а от това каво е отношението (или state of mind) на човека, който я използва. И затова неслучайно Расате е използвал тази дума (макар че, честно да ти кажа, не ми е направило впечатление). Той знае че с нея ще засегне гейовете, а той това и иска. Ако "хомосексуалист" си се приемаше от гейовете като съвсем нормално съществително (каквото е) Расате нямаше да натъртва на -ист в края на думата.
    И пак защо ""сексуалист" звучи малко като сексуален маниак"?
    Според мен звучи смешно, защото никой не е свикнал да я използва.
    Ама честно колко човека около теб(включи и себе си) като са чули за първи път думата "хомосексуалист" са си помислили, че тя "до известна степен патологизира хомосексуалността, защото тя рефлектира отношението към гейовете на хетеро-нормативното общество"
    Наистина ли вярваш, че някой който мрази гейовете е седнал и си е казал "ще ги наричам хомосексуалисти, за да патологизирам хомосексуалността, защото гейовете пречат на хетеро-нормативното общество"?

    И още нещо прочети пак цитата от Cryptonomicon, неслучайно е съм го сложила.

    ОтговорИзтриване
  13. "3. Вярвам, че една от причините в България да използваме негър, а да не използваме бланкос, е защото сме имали бели хора наоколо, а негри - не." в българия да не би маслините да са ендемичен вид? защо тогава имаме собствена дума, а не ги наричаме "оливки" като руснаците примерно? а като се отглежда киви край петрич, защо използваме чуждицата "киви" тогава? терминът негро не зависи от това дали е имало черни хора на балканите последните хилядолетия или не. и да имаше, с разрастването на европейската икономическа, военна и символна мощ, пак щяхме да прихванем термина, за да десигнираме Другите и "по-низшите" от нас.
    хората не са се деляли на раси преди европейския колониализъм, самото понятие "раса" е било измислено тогава.
    това цитат от уикипедия ли беше? а дали статията там не е писана от бели хора, които си мислят, че негро не е обидна дума? в америкам, само черните могат даси викат едни на други "нигга," от устата на бял човек думата е обида, защото е натоварена с расизъм и "спомени" от робството.
    ако нямаше толкова разисъм и неграмотност в българия по отношение на други култури и народи, нямаше да се противопоставям толкова на думата "негри."

    "И все пак аз не мисля, че някой би се обидил, ако го наречеш хетеросексуалист."
    и аз не бих се обидила; то има ли за какво? хетеросексуалността е нормативната сексуалност, докато хомосексуалността е стигматизирана и не е. двете понятия не са сравними, защото едното е а приори обидно, а друго не е. но както ти написа, че ти се е видяло смешно и безумно да се заменя същ. с прилагателното, така и на мене ще ми е смешно просто защото в масовото съзнание за разлика от хомосексуалността, хетеро си е "нормалната" сексуалност. как можеш да съпоставяш двата случая на граматическа пдмяна, игнорирайки контекста им?
    ето още една странна аналогия: "Думата програмист също може да има "негативна конотация."" само че програмистите имат едни от най-престижните и добре платени професии в българия, за разлика от супер стигматизираната хомосексуалност. аз използвах "програмист" в предния коментар, за да покажа, че макар и с общо окончание, думите имат различна конотация, едната е престижна, а другата - болест. "Всички програмисти, на които съм разказала това са го приели от веселата му страна." а от каква да го приемат? за разлика от коментара на приятелката ти, която се ебава с програмистите, хомосексуалните хора са обект не просто на ебавки, но и на физическо насилие и политическо неравенство. когато бнс започнат кампания и насилие към програмистите, тогава сравнението ти ще стане адекватно.
    пак ти казвам да гледаш думите в контекста им, а не сами за себе си (като това на какво окончание завършват и тн).


    "Ако "хомосексуалист" си се приемаше от гейовете като съвсем нормално съществително (каквото е) Расате нямаше да натъртва на -ист в края на думата." еми не се приема, тва се опитвам да ти обясня.

    "Наистина ли вярваш, че някой който мрази гейовете е седнал и си е казал"
    не го вярвам, тия неща не са винаги на съзнателно и артикулирано ниво. помисли си пак защо няма дума "хетеросексуалист"

    ОтговорИзтриване
  14. по т.3 мисля че и двете можем да извадим стотици думи, които отговарят на всяка от гледните точки. Това е просто една възможна причина. Противопоставяш се на думата "негри"? А коя дума използваш вместо нея? Аз не се сещам за подходяща. Аз и "десигнирането" се прави или не без значение от използваната дума. В България какви спомени за негърското робство има, че да е обидна думата "негър"
    Относно wikipedia - може да помолиш да ти пратят IP-то на човека който е писал тези цитати и да издириш дали бял, черен или жълт се крие зад него. Статията е достатъчно коректно написана заедно с посочени източници(може и тях да прочетеш) и не е от типа, на който се слага " The neutrality of this section is disputed. Please see the discussion on the talk page.(February 2008) Please do not remove this message until the dispute is resolved." (има и такива напр. секцията Weaknesses в статията IBM Rational ClearCase)
    Според мен "докато хомосексуалността е стигматизирана" няма абсолютно никакво значение дали ще ползваш "хомосексуалист" или "хомосексуален", "стигматизираността" си е там. Тези които бият гейовете не ги наричат "хомосексуалисти" наричат ги "педали". Хайде да забраним думата "педали", това би била доста по-смислена кауза, нали?
    Приятелката ми в никакъв случай не се "ебава" по въпроса с програмистите и в двете си твърдения е напълно сериозна. Вярно не е скочила да бие, когото и да е, но това не прави твърденията с по-малка тежест. И се сещам поне за още 5 човека, които споделят мнението и редовно използват "вие програмистите.... еди какво си" (в непрестижния смисъл)
    Или пък виж го онзи с Питона няколко коментара по-нагоре. Аз сега трябва ли да се обидя, че ме наричат питонджийка, джавистка хората, които пишат на C например и се смятат за по-висши от тези, които пишат на питон, защото така всеки можел да се прави на програмист. И аз мога да се впрегна и да започна да се обиждам от такива коментари, ама не го правя.

    "еми не се приема, тва се опитвам да ти обясня. " ъммм...не се приема от кого? от гейовете? нали затова Расате я ползва, ако гейовете не се обиждаха от нея, никой нямаше да натъртва на-ист накрая
    хайде направи следния експаримент:
    10 дни по ред хващай 10 случайни човека на улицата и ги питай каква "каква е разликата между хомосексуалист и хомосексуален"
    И да видим какъв на какъв процент от тях ще им хрумне да отговорят "хомосексуалист е обидно защото звучи.... " а "хомосексуалне не е "

    Ето един много добър пост на Нели Огнянова по въпроса

    Значи понеже не ми се пишат повече едни и същи неща последно:
    Думата "хомосексуалист" няма негативно значение сама по себе си. Има само за тези, които са решили, че човека който я казва я използва с "негативна конотация". Това май е summary на всичко, което съм изписала до сега по темата.
    Няма да се повтарям повече и да водя глупави спорове. Тъй като не ми се пишат повече километрични коментари, ако не отговоря на някой, приемайте го като: "прочети отново поста и цитата от Cryptonomicon". Всичко, което мисля по въпроса е написано там и в коментарите ми.
    Мисля, че има доста по-смислени каузи от това да забраняваме думи - например гейовете които са бити и обиждани да съдят хората, които го правят.

    ОтговорИзтриване
  15. Негър на български не е обидна дума, нито има подтекст че чернокожите са по-низши.

    От цялата работа не разбрах, само как трябва да наричаме фетишистите, че да не ги патологизираме. Общо взето от всички поддръжници на идеята, че хомосексуалист е мръсна дума лъха сериозна доза нетолерантност към хората дето се възбуждат от латексови дрехи. Няма да е зле, върлите толерантисти, да дадат приемливо название и за този тип хора, че в едно по-светло бъдеще, всеки да може спокойно да си напише в CVто, като хоби foot fetish примерно и да не се притеснява, че ако излезе облечен в латексов комбинезон в Борисовата, ще го набият банда скинове проклети. Те горките фетишисти са толкова репресирани, че аз лично нито един не познавам. Обаче с каквото и име да им викаме, съмнява ме да се промени отношението към тях.

    Смяната на думата е леко безсмислена, защото нищо няма да промени в отношението. Е, според Оруел е ефективно, но струва ми се има по-нормален начин. В случая според мене просто, една иначе неутрална дума, беше превърната в негативна.

    ОтговорИзтриване
  16. Много добър пост за "прекаляването с политическата коректност", както го нарече longanalon. Напълно споделям мнението ти - нямам никакъв проблем да бъда наричан хетеросексуалист, стига да не ми се налага да го произнасям, защото ми е трудно.

    Относно негрите - мисля че комантарите са излишни - epistemic murk май търси под вола теле...

    Между другото, ако ще забранявате да се използва "хомосексуалист", то аз твърдо се възпротивявам да бъда наричан "късоглед"! Това е ужасна обида, защото е алюзия към ограничен мисловен кръгозор и умствен капацитет! Настоявам да бъда наричан... ъъъ... не-можещ-да-вижда-ясно-надалеч?

    Айде стига глупости, а?

    ОтговорИзтриване
  17. ro-tex *THUMBS UP*
    Съгласна съм с всяка твоя дума.
    (и аз съм от "късогледите", не се бях замисляла колко обидно звучи наистина... :-D )

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен08 юли, 2008 15:32

    Абе обидата е експлицитно изразяване на отношение от обиждащия и имплицитно възприемане от обидения.
    Понякога имаме и двете, но напоследък и покрай политическата коректност, май имаме само второто.
    Думите сами по себе си не обиждат.
    На никого ли не му прави впечатление, че децата пък и не само се поздравяват на "копеле"?
    Расатте и да го задължат да казва хомосексуален, пак ще натъртва на ален...аман от глупости.
    Все си мисля, че един истински гей не се вълнува и не се занимава с подобни дребнавости и коректности, просто си живее живота и даже едва ли ходи по паради.

    ОтговорИзтриване
  19. хубав пост, поздравления :) и дава поле за изява на въображението, в частта с най-добрата приятелка. А тия дълги коментари с негрите бих ги изтрил.

    по темата:

    Цитираната феминистка приказва на неин си език, няма никакъв смисъл да се опитваш да й обясниш каквото и да е, защото няма да те разбере. Може изобщо да не те прочете, преди да те обвини в дискриминация.

    http://openlyfeminist.blogspot.com/2008/05/bg-mamma.html

    ето тук можеш да видиш куп тролски практики приложени в някакъв много интимен екстремизъм. Вадене от контекста, неразбиране, вменяване на думи, които не са писани, преиначаване на смисъл, отказ от прочит какво пише... виждат се и в коментарите към поста ти.

    ОтговорИзтриване
  20. Няма да ги трия коментарите с негрите. Има забавни неща в тях, а и така или иначе повечето хора няма да ги прочетат.

    ОтговорИзтриване
  21. да, ива, права си, че дори и да сменим думата не е пълна гаранция, че ще премахнем негативното отношение, но аз мисля, че е стъпка в правилната посока. най-малкото, думата няма да го има този смисъл на отклонение и фетишизъм когато е сравнена с "хетеросексуалност." не подценявай силата на думите и не надценявай тяхната т.нар. "неутралност."

    "хомосексуалист" не е неутрална дума, а самия факт че дискутираме смисъла й значи, че не е еднозначна. не се правете, че "хомосексуалист" си е неутрална дума.
    думи завършващи на "ист" обикновено означават професионална ориентация или нещо от сорта (като тенисист, програнист, илюзионист, и тн) и мисля, че е неуместно да говорим за хомо/хетеро-сексуалисти.

    също така си мисля, че хомосексуалист е една от онези думи, които имат собствена ефикасност (като "мангал:" мангал просто няма как да я кажеш и да се оправдаеш, че не си искал да обидиш човека. например, изразът "отче наш" е част от молитва и е религиозен, независимо как се чувстваме в момента по отношение на него. по същия начин е и едно разпятие: разпознавамего като религиозен символ, дори и да не сме християни.

    защо сте толкова консервативни? толкова ли е трудно да уважим тези хора, които не искат да бъдат наричани "хомосексуалисти," "шиптъри" "мангали" и т.н? не казвам че това автоматически ще спре дискриминацията и ксенофобията, но ще е част от една промяна в отношението ни към Другите.
    и пак ви казвам, недейте да сравнявате положението на гейовете с това на програмистите и дори на късогледите, защото макар всички тези хора да са обект на символно насилие (като подигравки и ебавки), по света и в бг има не само пребити гейове, но и убити. и насилието ще продължава докато хората не започнат да приемат различните от тях. а това няма как да започне да се случва докато използваме термини, които носят смисъл на "болест" и патология.

    ОтговорИзтриване
  22. 1. "феминист" - професионална ориентация или отклонение?
    2. какво против "фетишизма" и "мазохизма" така и не разбрах
    3. какво е "шиптър"?

    ОтговорИзтриване
  23. Аз пък не мога да разбера какво ти пречи да ползваш "хомосексуален". Дори на теб да не ти звучи обидно защо не можеш да приемеш факта, че на някои хора може би пък им звучи. Въпрос на възпитание да се опитваме да не обиждаме околните. Ако утре някой негър, живеещ в България, ти каже, че му е обидно да го наричаш негър, няма ли да положиш някакво елементарно старание да се държиш по начин, който няма да му е неприятен?
    Освен това не е толкова сложно. И аз покрай парада прочетох за хомосексуален (досега си казвах хомосексуалист, както повечето хора) и реших точно от такива съображения да го ползвам. Свикнах за нула време. Даже сега ми е неестествено да кажа хомосексуалист, просто защото наистина - хетеросексуален/хомосексуален.

    ОтговорИзтриване
  24. Нищо не ми пречи да ползвам "хомосексуален", ползвам го, когато изречението изисква прилагателно, а "хомосексуалист" - като съществително.
    Дума не е обидна.
    Това е търсене на измислени проблеми, които можем лесно да решим, за да изглеждаме по-толенрантни.

    Отсносно аргументите за това което казвам прочети поста, коментарите ми + цитата от Cryptonomicon

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен09 юли, 2008 12:41

    iffi, вече е ясно, че проблемът не е толкова в това какво значение влага говорещият, а какво си мисли слушащият. А какво си мисли, си е само негов проблем.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен09 юли, 2008 13:45

    Докато си четях коментраите и се сетих за един стар виц:
    Боядисали в aмерика всички в зелено, за да не се делят на черни и бели.
    И като се развалил автобуса шофьора казал:
    - Я по-тъмно зелените да слязат да бутнат малко, че да запаля.

    Мисля че аналогията всеки сам може да си я прави от тук нататък. И Канев е прав, думата не променя отношението. Само замазва положението.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен09 юли, 2008 16:08

    Ако отворите речника, ще видите, че там не присъства "лайно", но присъства "педераст". "Педераст" в наши дни е откровено обидно, затова думата постепенно е изместена от "хомосексуалист". Сега и това било обидно, и хомосексуалистите станаха "гейове". "Лесбийка" обидно ли е? А защо направо да не казваме "хомосексуалант(ка)" или "хомосексуалка"/"хомосексуалик"? Имаме "работник", "войник", "фанатик", "шизофреник"... опс, последните две не съм ги казал...

    Вижте http://philip.greenspun.com/zoo/red-riding-hood, пък после ми говорете за политически коректно.

    BTW идеята за токчетата и бялата престилка ме кара да се чувствам като воайорист-девиантист.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен09 юли, 2008 16:52

    Не разбирам кое е сложното, честно!
    Как може човек да е съществително със своята сексуалност?
    Няма дума хетеросексуалист,бисексуалист или *сексуалист няма причина да има и хомосексуалист.
    Хората са хетеросексуални, бисексуални, хомосексуални, *сексуални...
    Ей тва е проблема с тази дума - не трябва да има такава просто

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен09 юли, 2008 17:45

    Така се случва когато има хора с малко работа и много свободно време. Започват да си измислят какво не им хресва и да се опитват да нагодят света към техните им престави. Авно въпросната лелка с цитирания блог дали от скука, дали за да и обърнат внимание или непълни спомени от детството и Тимур и неговата команда е решила че трябва да се захване с подмяна на имена и думи. С каквито и думи да наричаш нещо не променяш същността му.
    След време когато китайския стане най-използвания език може би ще решат да заменят думата гей с ла-пам-пиш-ки.

    В крайна сметка тези които уж най-много приказват за толерантност всъшност тероризират мнозинството налагайки му своите си престава за нещата

    Нямаме ли вече свободата да използваме думите както смятаме за добре?

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен09 юли, 2008 19:29

    Павле, цитираната лелка (ако имаш предвид Петя) не е лелка, а млада жена с по-особени възгледи :)

    ОтговорИзтриване
  31. ти си тъпа путка!!!

    ОтговорИзтриване
  32. Best content & valuable as well. Thanks for sharing this content.
    Approved Auditor in DAFZA
    Approved Auditor in RAKEZ
    Approved Auditor in JAFZA
    i heard about this blog & get actually whatever i was finding. Nice post love to read this blog
    Approved Auditor in DMCC

    ОтговорИзтриване