вторник, юли 15, 2008

Caligula

Един разговор днес ме подсети за един доста впечатляващ филм.
weirddreamer: кой беше оня филм с императора, бруталния
iffi: калигула?
weirddreamer: дам
iffi: ама филма от...ох сега ще ти кажа от коя година
iffi: ето този от '79 на Tinto Brass http://www.imdb.com/title/tt0080491/
weirddreamer: да, мерси :)
iffi: ти гледал ли си го?
weirddreamer: ми много малко
iffi: хммм... не го гледай с момиче
weirddreamer: знам :D
Един колега веднъж беше класифицирал "Калигула" като "хорър-порно".  Но според мен във филма може да се види много повече от секс и гадости.
И Malcolm McDowell играе страхотно (с негово участие също горещо препоръчвам A Clockwork Orange на Кубрик).

Тъй като аз чета и гледам ужаси и гадости от малка, не съм особено и чувствителна, а и съм "една луда блогърка-програмистка", ми е интересно, средностатистическите жени чак толкова чувствителни ли са или аз ги подцених/надцених(зависи от гледната точка), като посъветвах моя приятел да не гледа филма с момиче. Ще се радвам да чуя отговорите на следните въпроси на хората, които са гледали филма (или част от него):

Мъже, бихте ли пуснали Калигула на приятелката си?
Жени, целия ли го изгледахте?
Към всички: хареса ли ви филма и бихте ли го гледали пак?

P.S. Ако някой е любопитен "какво пък толкава", може да намери Caligula, 1979 (by Tinto Brass) в Zamunda.

15 коментара:

  1. Анонимен15 юли, 2008 20:09

    Здрасти :)

    Не мога да ти отговоря на въпросчетата именно защото не издържам ужаси и гадости :)) но пък с две ръце поддържам тезата "не гледай с момиче".

    Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16 юли, 2008 04:12

    Мразя ужасии. Не ми е гадно, не ме е гнус, но просто имам страшна визуална памет и после картините са ми две седмици пред очите. А и не мога да разбера, защо напоследък правят все повече такива.

    ОтговорИзтриване
  3. Миме, следващият път като си пишеш адреса на сайта, напиши http:// отпред ( http://apieceofme.wordpress.com ), защото явно иначе не го разпознава като линк.
    Иначе и Мария и Боян - не гледайте Калигула, уроците по история са ви напълно достатъчни да добиете представа какъв е бил.

    komitata, досега не се бях замисляла, коя точно е музиката към филма. Мерси :)

    ОтговорИзтриване
  4. Калигула нямах нервите да го изтърпя, скучноват ми се стори, признавам си без бой.

    Колкото до гения на Кубрик.... Май на различни езици мислим с него. Един филм негов няма, който да кажа, че обожавам. Включително и "Портокал с часовников механизъм" - не че не ми хареса, напротив, но вс еси мисля, че на хартия щеше да ми хареса повече. Не знам, явно проблема е в мен и аз не разбирам от кино, ама Кубрик не е моят режисьор, явно...

    А иначе на въпроса ти - и какво като съм момиче? Това ме прави по-нежна, специална, разглезена и капризна ли? Не успях да разбера, защо си препоръчала да не се гледа с момиче? МОже би, защото в моята компания има достатъчно момичета, сред които вървят слухове и препоръки за брутални филми и книги, и призината да не гледаш нещо малко по-хард, понеже си момиче, на мен ми се струва доста... лишена от смисъл. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16 юли, 2008 11:26

    Аз филма го гледах в НДК, пълната нецензурирана версия, по време на някаква Кинопанорама.
    Беше пълно с разни лелки които при секс сцените викаха "аууу,ужас", и се правеха че си закриват лицето, но нито една от тях не си тръгна :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Силве, не се чувствай засегната. Не беше това целта на въпроса. И аз съм момиче и филма наистина ми харесва.
    Но факт, че се сещам от раз поне за 5-6 мои приятелки, които биха го изключили още на сцената с виното.
    Какво да се прави, предполага се, че сме "по-нежния" пол.

    А относно Кубрик... "Сиянието" гледала ли си :-)

    Димо, ти също като си пишеш адреса, слагай http:// отпред, защото иначе не го разпознава като линк :-)
    А лелките са много забавни, да кажеш, че секс не са виждали...

    ОтговорИзтриване
  7. да кажем, че Сиянието е единствения филм на Кубрик, който мога да издържа - но в огромна степен за това обвинявам много добрия актьорски състав, както и пръстчето (до лакът) на гения на Кинг. От друга страна обаче, това май е единствената добре екранизирана книжка на Кинг, така че явно Кубрик се е справил.

    Иначе не му отричам невероятния замах и умението да вдъхва живот на всеки неодушевен предмет, попаднал в кадър.

    Не се засягам, явно в мен е проблема, че не се вписвам в това клиширано (според мен) определение за нежния пол ;)

    @димо: и аз понякога казвам "ужас" на някои сцени в книги/филми, но това не, защото съм ужасена и възмутена от авторови/режисьорски похвати, а защото целта на сцената е да опише нещо ужасно. Ти откъде си сигурен, че лелките са викали "ужас" == "как може да се дават такива неща на екрана, как е възможнбо да се показва секс във филм, не могат ли само да гозагатнат дискретно" а не са имали в предвид "ужас" == "е, тоя определено не е водил най-примерния живот на света" ... хм, какъвто е и замисъла на филма?

    Друг е въпроса, че аз не виждам нищо чак толкова брутално в този филм. Не че можем да сме 100% сигурни, ама всеки срещнат историк ще потвърди, че според това което знаем сега, римските императори (че и не сеамо те) така са си живели. Да се възмущаваш на филма според мен е същото, като да се сърдиш на огледалото, че те отразява такъв, какъвто си.

    ОтговорИзтриване
  8. Хъммм, разговора отива много offtopic, ама екранизациите на Мизъри, Изкуплението Шоушенк, Зеленият Път, Проклятието според мен също са много добри.

    Иначе и аз не се вписвам в клишето и определено се чувствам добре от този факт :)

    А лелките, от каквото и да са се възмущавали (аз бих заложила все пак на теорията "как може да се дават такива неща на екрана") със сигурност са били забавна гледка :)

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16 юли, 2008 15:11

    аз съм момиче, но филма почти не го помня, просто ми се стори тъп, а аз тъпи филми помня само няколко дена.

    Имаше много секс и кръв, но според мен разчиташе само на това - да скандализира по впечатлителните, а останалите да си кажат: "глей кви сме пичове и кви филми гледаме".

    Сюжет не помня да имаше.

    ОтговорИзтриване
  10. Ами според мен точно отвъд многото секс и многото кръв, имаше доста смисъл и интересни неща върху, които човек си струва да поразсъждава.

    ОтговорИзтриване
  11. И аз съм от женски пол, филмът го гледах като бях на 15-16, струва ми се. Впечатленията, които остави у мен, са че бяха прекалили с бруталиите. Интересен е от психологическа гледна точка, така че горе-долу съм съгласна, че има над какво да се замисли човек, но аз съм естет и макар да не ми е проблем да гледам кръв, лайна и твърде живописни секс-сцени, предпочитам друг тип кино.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24 юли, 2008 19:32

    И аз се водя от женски пол, по принцип. Филмът е доста естетски според мен и направен с вкус. Залага на ефекта на контраста. Сцената , която ми е направила най - голямо впечатление е с танца му на покрива. Съгласна съм, че някои сцени са трудни за преглъщане. Но си струва да го направиш - направен с въображение, има и психология и естетика...за история не знам / не съм силна в тая област /. Танцът на покрива си е нещо като сърцето на филма - но и белите дробове си ги бива;)

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен24 юли, 2008 19:32

    И аз се водя от женски пол, по принцип. Филмът е доста естетски според мен и направен с вкус. Залага на ефекта на контраста. Сцената , която ми е направила най - голямо впечатление е с танца му на покрива. Съгласна съм, че някои сцени са трудни за преглъщане. Но си струва да го направиш - направен с въображение, има и психология и естетика...за история не знам / не съм силна в тая област /. Танцът на покрива си е нещо като сърцето на филма - но и белите дробове си ги бива;)

    ОтговорИзтриване
  14. Гледала съм точно две сцени от филма, които бяха брутални. Не съм гледала целия филм, но сега ме заинтригува.. По принцип не обичам филми на ужасите, които са пълни с кървища просто ей така заради кръвта - харесвам страшни филми с нещо загадъчно, с нещо интригуващо, психарско.. Макар да е отклонение от темата, The Happening ми хареса доста и е от малкото нови филми, които могат да ти грабнат вниманието.
    Иначе го има това нещо, че повечето жени не харесват филми от такъв тип. Но в крайна сметка всеки има право на избор какво да гледа. Според мен всичко трябва да се види, само така може да се оцени кое е добро и има замисъл и кое не е. Аз лично не казвам, че някой страшен филм не струва, без да съм го гледала, защото сама се убедих, че не винаги повърхностното ми мнение за филма е вярно. Пример за това е Saw с всичките му части ;-)

    ОтговорИзтриване