понеделник, август 25, 2008

Acer Aspire One a.k.a. a4ko

Това е a4ko, наричан още мъника, дребосъка, джиджавката и други подобни.


Имам го от около месец и реших, че вече е време да го разкрия пред света :-)

Има си 8 GB SSD памет, 1.5GB RAM (по начало беше с 512MB, но съвсем скоро след като го купих го занесох в сервиза на Acer за добавяне на още 1 GB), 2 card reader-a, 3 USB порта, удобна клавиатура (не като на asus eee pc, която може да ти вземе здравето), добър екран и ... всъщност спецификациите можете да ги прочетете почти навсякъде в интернет. Най-важното е размерът - малък и лек (около 1кг със захранването, което също е доста миниатюрно).


Човек никога не би предположил, че раничката, която купих за него, може да се побере лаптоп(ченце).

 
Идеален за четене, чатене, браузване, музика, филми, вкъщи, на купон, на път или в парка.

Разбира се, не всичко е идеално и по мед и масло. Но недостатъците са пренебрежими (или поправими).
Няколко дни след като го купих с доста неприятна изненада установих, че при пускане на музика пращи и прекъсва, а изхода за слушалки не работеше. Няколко дни след като съобщих на сервиза на Acer, че има проблем, ми се обадиха, че частта която беше за смяна, е пристигнала и разбира се я подмениха.

Стандартната дистрибуция на Линукс(някакъв измислен и осакатен linpus linux), с която вървеше може да скъса нервите на всеки. Дори най-стандартните операции като инсталиране на кирилица (да е жив и здрав oggin, че е описал как стават нещата при eee pc) или активиране на нормална desktop среда са истинско приключение. Форумът на aspireoneuser.com е пълен със всякакви въпроси от типа на "как да си сменя иконките на десктопа?" и всякакви други на пръв поглед дебилни въпроси(естествено, част от тях наистина са дебилни).
Затова веднага след като го ремонтираха и му сложиха допълнително RAM, хванах xubuntu bootable флашката, която в последно време разнасям с мен и - "няма linpus, няма проблем".
С xubuntu-то за момента също има някои нерешени неща като например - само единия card reader работи постоянно, а ако искам да ползвам другия - картата трябва да е вкарана в него по време на boot-ване. Но убунту частта от форума се ъпдейтва почти непрестанно, както и страницата с инструкциите за инсталация и модификации, така че очаквам скоро неработещите (и полу-работещи) неща да проработят.
Като цяло acer aspire one с xubuntu (или xubuntu на acer aspire one) се държи много прилично и така лаптопченценцето ми е далеч по-използваемо.

Малък козметичен дефект е, че остават следи от пръсти по повърхността му. Съквартирантките ми бяха вртещени като ме видяха да забърсвам следите от пръсти с края на роклята си. Последва лекция за това как една дама не трябва да си бърше лаптопа си с роклята и че никой мъж нямало да ме погледне, ако разбере, какво съм направила :-)


Като заключение мога да кажа, че съм много, много доволна от придобивката си.
И разбира се я възприемам като това, което е - една малко по-скъпа играчка. Ако някой смята да върши сериозна работа на този модел на acer aspire one, по-добре да не си го купува.

И за финал, дребосъка acer aspire one срещу гиганта HP nx9420
 

13 коментара:

  1. Искам да отбележа, че това девойка да си забърше лаптопа с края на роклята поне за мен е правилния тип девойка :) Твоите съквартирантки изооообщо не са прави по въпроса, не ги слушай :)

    Изобщо - мисля, че всяка сериозна компютърджийка не би трябвало да се притеснява да го прави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много сладко. Харесва ми, а и лаптопа е хубав.

    Сигурно и аз ще се сдобия с нещо ново след около 6 месеца, но определено ще е голямо. Малките машинки ме нервят нещо.

    Браво за роклята. Съгласен съм с Васил, че това е добър признак.

    ОтговорИзтриване
  3. хехе. честита да ти е играчката и много да й се радваш :) а в този ред на мисли, можеш ли да ми кажеш кой в България е "сервиза на Acer", че искам да си закарам щайгата да я полекуват временно, ама нещо все не сядам да попитам чичко гугъл

    ОтговорИзтриване
  4. И аз съм в отбора на несхващащите какъв е проблемът между съквартиранти и девойка с рокля, бършеща си лаптопа с нея.

    Страшно хубава играчка си имаш!

    ОтговорИзтриване
  5. @Боян, лаптопа (HP-то) не е мой, но определено, когато порасна и реша, че имам нужда от истински лаптоп, ще се насоча към бизнес серията на HP :-)

    @Венски, сервиза на acer се намира на улица "Капитан Димитър Списаревски 3" в дружба 1 (можеш да го видиш в bgmaps), на 4тия етаж (401 май беше стаята), пише ЛМ Сервиз на вратата.

    ОтговорИзтриване
  6. Честито за Лаптопа. Наистина е сладък. Поздрави на съквартирантките ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Последните снимки къртят... а иначе, по-удобен ли е от EeePC?

    ОтговорИзтриване
  8. Определено. Като пием бира следващия път ще го донеса да го пробваш :)

    ОтговорИзтриване
  9. Хубав, хубав :)
    Аз взех следващия Ачко, 1 Гб и 120 ГБ, с XP.
    Тоже много доволна - но седях няколко дена без настолен компютър и се поизмъчих лекинко всичко на Ачкото да правя.
    На моя качих работната си чертожна програма - за зор заман. Е, наложи ми се да го ползвам и е точно за зор заман - за повече от няколко минути се кръстосва погледа, но това е от спецификата на програмата, която си изисква доста по-голямо работно поле за комфортна работа.
    http://missby.wordpress.com/2008/08/21/acer2/

    ОтговорИзтриване
  10. Много е сладък, но аз като фенка на ЕЕЕРС да попитам: какво те дразни в неговата клавиатура?

    ОтговорИзтриване
  11. Тилдата(~) е на изключително гадно място. Backspace-a е много малък. Десния shift, освен че е малък, също е на неприятно място. И като цяло останалите клавиши са доста по-малки отколкото на нормална клавиатура.
    И на мен ми харесваше първоначално като идея ЕЕЕ-то, но след като си поиграх 1 седмица, клавиатурата много бързо ме отказа :-)

    ОтговорИзтриване
  12. И мен ме дразнеше това, но свикнах за около 2-3 часа. Въпрос на вкус и на фенщина, явно. :)

    ОтговорИзтриване