неделя, август 24, 2008

Лексикон за програмисти

Включвам се и аз в лексикона за програмисти идеята, за който даде Майк Рам.
Понеже още, когато в училище попълвахме лексикони, не бях от тези, които пишат дълги отговори и сега отговорите ми в настоящия лексикон ще са кратки.

  1. На каква възраст бяхте, когато започнахте да се занимавате с програмиране?
  2. В осми клас. Значи съм била около 15.
  3. Как се случи? Кой ви запали по програмирането?
  4. Учителката ми по информатика в гимназията. В средата на 8ми клас вместо стандартното разделение на две групи по информатика в зависимост от номера в класа, ни разделиха на такива, които се справят по-добре с информатиката и на такива, които не проявяваха особен интерес (или както ние се майтапехме "на по-умни и по-глупави"). Аз се оказах в групата на "по-умните" и съответно при по-готината учителка...
  5. Какъв беше първият език, на който започнахте да пишете?
  6. Pascal
  7. Каква беше първата истинска програма, която сте написали?
  8. Май беше игра на "Бикове и крави"
  9. Какви програмни езици сте ползвали до момента?
  10. Pascal, C++, C#, ASP.NET, Visual Basic .NET, SQL, Perl, Python, Java
  11. Какво беше първото ви професионално назначение и какво научихте оттам?
  12. В Musala Soft в един проект към IBM - Tivoli Directory Integrator (TDI). Екипа беше много готин и ще ми е трудно да изброя всички неща, които научих там.
  13. Ако имахте днешните си опит и знания, бихте ли се захванали с програмиране отново?
  14. Да.
  15. Кое е най-важното за програмирането, на което бихте искали да научите начинаещите разработчици?
  16. Смятам, че аз самата имам още какво да уча и едва ли мога да дам съвет много по-различен от това, което може да се прочете в учебниците. Но много ми хареса, това което е написал dzver като отговор на въпроса и затова ще си позволя да го копирам тук.
    ПРЕИЗПОЛЗВАЕМОСТ НА КОДА! Никога, по никакъв повод не бива доброволно да пишете повторно неща, които:
    a/ вече сте написали.
    b/ имате като вградени библиотеки / функции / възможности на езика или пък някакви популярни разработки. Това включва и копирането на 1 файл на 15 места или с 15 имена :)
    ps. Това включва и конфигурационните сетинги на 1 програма. Всичко на 1 място, ако имате вградена методика за управление на сетинги - ползвайте я (както е във VS, C#).
  17. Кой е бил най-забавният ви спомен като програмист?
  18. Беше, докато още работех в Musala. Веднъж се возех в едно такси, и гледам на колата пред нас (някакъв volkswagen) пише TDI. При, което аз се опулвам до краен предел и през главата ми светкавично минава мисълта "Егати! Вярно, че Integrator-a може да се ползва за наистина всякакви неща, ама от какъв зор ще го интегрират в автомобил". Разбира се, след това колегите в офиса ме светнаха, че TDI в случая не било Tivoli Directory Integrator, а Turbocharged Direct Injection :)
Няма да подавам щафетата на никого конкретно. Нека всеки, който има желание да сподели тайните около програмисткия си живот, да се чувства поканен :-)

2 коментара:

  1. Браво за Python. Така и не го научих досега. След бакалавърската ще седна да си поиграя. Как беше в Мусаласофт впрочем? Знаеш ли как им е екипа сега? Запознах се с техни представители на CeBit в Хановер през Март. Разпитвам общо за работодателите в България.

    ОтговорИзтриване
  2. Най-смешната ми ситуация беше, когато бях забравил да инвертирам един бит в Structure Text за PLC TSX Micro на Schneider Electric, който управлява чилъра на зала "Месо" на Била-Люлин. След като отидох да debug-вам след 2-3 дни по тавана имаше 10см лед а вътре беше 25 градуса целзий.

    ОтговорИзтриване