петък, ноември 23, 2007

Кратък IQ тест


1 Колко се получава като разделиш 30 на 1/2 и добавиш 10?

2 Къща има 4 стени. На всяка стена има по един прозорец. Всички прозорци гледат на юг. Една мечка поглежда през прозореца. Какъв е цвета на козината и?

3 В стаята горят четири свещи. Една бива изгасена. Колко свещи остават накрая?

източник

9 коментара:

  1. 1. 30/(1/2) + 10 = 70
    2. къщата явно е на северния полюс, където мечките са бели... въпроса можеше да е подвеждащ с къща на южния полюс, където мечки няма, само пингвини :)
    3. зависи какво е "накрая". Бързият ми отговор е "4", понеже свещта дори и загасена си остава... Подозирам че въпреки това въпроса е подвеждащ - след достатъчно дълъг период от време незагасените три свещи ще изгорят и "накрая" ще остане само загасената - тоест 1..


    Нацелих ли поне нещо? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Bingo!

    На 3-тия въпрос и аз отговорих 4, така или иначе ми се струва не особено коректно зададен. В оригинала на руски, дори липсва думата "накрая", което прави въпроса още по-объркващ според мен.

    Колкото до 2рия, има и варианта:
    Къща има 4 стени. На всяка стена има по един прозорец. Всички прозорци гледат на север. Една птица поглежда през прозореца. Птицата може ли да лети
    По същата логика - би била пингвин и => не може да лети, но интересното е, че на южния полюс има и други птици като тази например :)

    ОтговорИзтриване
  3. Колко голяма може да е къщата? Ако нямам лимит мога да я построя толкова голяма, че да могат кафеви мечки да гледат през прозорците... или въобще да не може мечка да погледне през прозореца.

    ОтговорИзтриване
  4. Придържаме се към Бръснача на Окaм, т.е. най-простото обяснение. Иначе може да си разсъждаваме колко е голяма къщата, колко е голяма мечката мечката, дали баща и не е бил кафяв, а майка й - панда и дали в стаята освен 4-те горящи свещи не е имало и още негорящи...

    ОтговорИзтриване
  5. Права си, ама все пак ми е криво.

    ОтговорИзтриване
  6. Исках да си помечтая за едни по-добър свят...

    ОтговорИзтриване
  7. Кажи ми тогава какви са отговорите на въпросите в този мечтан свят :-)

    ОтговорИзтриване
  8. 1) 70. Ама за малко да кажа 25 :)
    2) Мечката сигурно е бяла, защото къщата е на северния полюс.
    3) четири? :)

    Не съм поглеждал в коментарите :D

    ОтговорИзтриване
  9. Ами погледни първия и втория коментар ;-)

    ОтговорИзтриване