петък, октомври 26, 2007

Кратък урок по немски


Немския ми задобрява с всеки изминал ден... ето някои от интересните думи, които научих тук:

  • "Prost" - Наздраве
  • "Puten" - Пуешко
  • "Kurve" - Извивка, Завой, Крива
  • "Asche" - Пепел
  • "Aschenputtel" - Пепеляшка
  • "Eben" - Плосък
  • "Ebene" - Равнина, Плоскост

сряда, октомври 24, 2007

Какво следва след смяната на гуми

След като вече гумите не могат да ми се опрат, получих предложение да пробвам това:

понеделник, октомври 22, 2007

Любов

петък, октомври 19, 2007

Открийте 10-те разлики

Зачетох се в поста на dzver за Принципът 80 - 20 в софтуера, където се споменава Вилфредо Парето и интересните му хрумвания... хрумвания на господин Парето обаче не са единственото интересно нещо.

Това е... Вилфредо Парето: А това е... Христо Ботев:




Познайте на следващите снимки, кой кой е:



:)

Да се смееш ли...

Когато гледах клипчето за комунистите и Фаренхайт хич не ми беше до смях. Но на тези двата се смях от сърце:




сряда, октомври 17, 2007

Кое е било първо? Мъжа или жената :)

- Господи, имам проблем!

- Какво има, Ева?

- Ами много съм ти благодарна за всичките блага, които си ми дал, но въпреки това не съм щастлива.

- Защо?

- Самотна съм, Господи.

- Добре, Ева, в такъв случая ще ти създам мъж.

- Мъж? Какво е това?

- Създание, изтъкано от противоречия - той ще лъже, ще мами, ще бъде високомерен и горд. Но ще бъде и много силен, бърз и ще ловува за теб. Ще задоволява твоите физически нужди, но ще се държи много детски, наивно и глуповато, така че винаги ще има нужда от съветите ти.

- Звучи добре - казала радостно Ева - но къде е уловката?

- Ами, ще го създам при едно условие.

- Да?

- Както казах, той ще е много горд и самовлюбен, затова нека го оставим да си мисли, че той е създаден пръв. Това ще бъде нашата малка тайна...казвам ти го като жена на жена...

*source: получено по ICQ

вторник, октомври 16, 2007

Blog Action Day с един ден закъснение

Вчера по повод Blog Action Day, изчетох десетки статии в блоговете, които следя за това кой какво прави за опазването на природата, за Ал Гор и това, че е получил Нaбелова награда за мир и така нататък. Обаче не ми се пишеше и на мен за това колко много промени светогледа ми "Неудобната истина" или за това, че вече си спирам компютъра след работа, спирам си компютъра вкъщи, изгасям светещи напразно крушки, събирам си батериите(които не знам къде да предам и вече ми омръзва да ги трупам на купчинка), не използвам излишни найлонови торбички/сакчета/(така ги наричаме в Габрово... без смях, моля ;-) ), не оставям включени зарядни без да се зарежда телефон на тях, дразнех се, че в Мусала се ползват толкова много пластмасови чашки и си бях донесла стъклена, возя се в градски транспорт и така нататък.
Естествено има и неща, които не правя, макар че знам че е добре да започна: например да си събирам разделно боклука (все още силно се съмнявам, че в България се рециклира), да си купувам енергоспестяващи крушки, да дъвча по-малко дъвки(които доста трудно се разграждат) и още доста неща. Но няма смисъл да навлизам в подробности, който има интерес към опазването на околната среда, може да започне с "Неудобната истина" или просто да пусне един google search по темата и ще намери много подробна информация.

Всъщност това за което искам да разкажа е какво съм видяла от престоя си в Германия.

Тук, най-вече в северните части на Германия, както и навсякъде където е равно и ветровито има цели полета с Wind Turbines(Ветрени Турбини?!, не знам как се казват на български, аз им викам "онези неща с големите перки") и освен това, може да сключиш договор, да ти бъде доставян ток само от екологично чисти източници.

Има разделно събиране на боклук. Даже има разделно събиране на зелено, кафяво и бяло стъкло(!). Доста любопитно е, че събират металните, пластмасовите (а понякога и картонените) опаковки на едно място... как ли ги разделят после...

Събират обратно бирени, пластмасови бутилки и кенчета. Пъхаш ги в едни машини в супермаркетите, за бирена бутилка ти връщат 8 цента, за пластмасова (без значение малка или голяма) - 25 цента, за кенчетата не знам колко, но до колкото знам е повече отколкото за бирените бутилки. И това си е доста добра стратегия, все пак за 4 бутилки ти връщат 1 евро. Както се изрази един колега "Не че пластмасата им е скъпа, екологията им е скъпа".

И не на последно място, използва се обществен транспорт. Естествено и тук има автомобили. Но съгласете се, че да можеш да изминеш 500 километра за малко повече от 2 часа при това в чист, бърз и удобен влак е супер оферта. Или да стигнеш до работа за 10 минути с градския влак, трамвая или с метрото, вместо да си 1 час в задръстване. Няма да се спирам подробно на добре развитата железница и транспорт сега, защото мисля да напиша отделено пост по темата.

Силно се надявам, че и в България съвсем скоро, ще има грижа за околната среда от по-висши инстанции, защото аз лично бях потресена от изказването на Бойко Борисов по въпроса: “В нашата държава месечната пенсия е около 60 евро. Така че първо трябва да решим собствените си проблеми. Глобалното затопляне е проблем на индустриализираните държави. Те доведоха до появата му. Така че те трябва да го решат!”. Разбира се стана ми тъжно и от реакцията на хора, които познавам и които се съгласиха с него. Но според мен е недопустимо, човек с толкова отговорна длъжност да има такова отношение към околната среда. И не крия, че точно това изказване беше причината отношението ми към Бойко Борисов от леко безразлично да премине в крайна антипатия.

вторник, октомври 09, 2007

Забавни задачи

В блога на Сви попаднах на тази и тази задача.
Първата успях да разконспирирам много бързо, но втората доста ме изтормози, даже започнах да си пиша нещата на листче, докато в един момент ми ме озари гениалното й и просто решение. Успех на всички, които се захванат със забавните задачки. А ако втората много ви озори, вижте как се е справил с нея Бил Гейтс ;-)

понеделник, октомври 08, 2007

За жените

Много ми хареса статията на Longanlon, на която попаднах вчера. Нямам какво да коментирам по нея, защото смятам, че е написана страхотно. А слава Богу, нямам опит с агресия от мъжка страна към мен. Единствения път, когато имаше тенденция да се случи нещо подобно, беше на един купон и си обрах крушите преди, пияния "мъжкар" да пристъпи към агресивни действия (намеренията за такива бяха очевидни). А иначе, когато се прибирам от някъде дъно винаги предпочитам да помоля някой да ме изпрати, а и през тъмни подлези не минавам (който е гледал Irreversible, ще се досети защо ;-) )

вторник, октомври 02, 2007

Goodbye Siemens, Hello Sony Ericsson

Мили мой Сименс, дойде време да се сбогуваме.

Повече от 2 години бяхме заедно почти всеки ден. Радвам се, че не те смених, когато ти се счупи джойстика, а го залепих с канаконлит. Вярно, че след това на повечето хора им трябваха по 5-6 опита, за да успеят да влязат в менюто, но аз бързо свикнах с малко странно функциониращия залепен джойстик. Когато ти се счупиха чопчетата на батерията, ти сложих хартийка за по-добро уплътнение, защото иначе понякога изгасваше. Имахме и своите забавни моменти, както когато те изпуснах по средата на постановката "Ножица Трепач" на пода в театъра и изчаках до антракта, за да събера, частите ти, бързо намерих апарата, хартийката и задния капак, но ми отне малко време докато открия къде беше избягала батерията. А на хората, които ме питаха какво търся невъзмутимо отговарях "Падна ми батерията(буквално)".

Когато задния ти капак тотално се откачи, залепих него и батерията с изолирбанд (май така се казва), но уви след като започна да ми се налага да те зареждам всеки ден, реших че е дошло времето да се разделим. И тъй като любимата ми марка Siemens Mobile фалира (и след това Benq Siemens), няма как да запазя Siemens традицията.





Представям ти твоя наследник

Sony Ericsson W580i

Вярно, че календара му не е толкова добър колкото твоя - има само една тъпа мелодия, която не може да се смени и е доста трудно да локираш за кои дни точно имаш задачи(защото датите просто са леко bold-нати), освен това няма инфрачервен порт, на контактите не може да им сетваш ICQ номер и не може да си сетваш меню shortcuts на бутоните от 1 до 9, както можеше при тебе, часовника може да се показва само цифров, а на мен аналогов ми харесваше повече, също така софтуера, който върви с него е доста тъп, безполезен и само прецаква компютъра, но повечето от тези недостатъци мога да ги преглътна, а за тези които не мога, съм намерила заобиколно решение. Намерих си нормален софтуер (браво на хората, които са го написали, някой ден като имам кредитна карта и PayPal акаунт, ще им направя дарение), с който мога да синхронизирам календара и да си backup-вам sms-и те и каквото друго искам, а и има удобно shotcuts menu, което мога да customize-вам с най-важните за мен функции.

Освен това няма как да не отчетем и нещата, с които той те превъзхожда:

  • по-малък е (в конкретния случай, това е предимство)
  • понеже е от Walkman серията има завидно издръжлива батерия и готин mp3 player, на който може да сменяш песента само като натиснеш едно копче и го разтръскаш. В следствие на тази функция би могла да се получи следната забавна ситуация... GSM-a ми е в джоба на дънките и искам да сменя песента...пъхам ръка в джоба и си поклащам ханша с движения стил Майкъл Джексън. Ето как една проста смяна на песен би предизвикала смях или възмущение у свидетелите на сцената... но не се притеснявай, едва ли тази му функция, ще бъде ползвана често, тъй като си имам специално пригодения за моите музикални вкусове Samsung YP - U2
  • няма да крия, че дисплея му е доста по-добър от твоя и освен това може да плейва mpeg4 и flash
  • камерата му, въпреки че е без светкавица, е по-добра от твоята, но нея също мисля да ползвам само в извънредни случаи - когато Canon-a ми не е наблизо
  • когато няма с какво друго да си губя времето ще мога да си отглеждам Sim-чета, защото едната от вградените му игри е SIMS2 (другата - някакво забавно извращение на Тетрис - = вече я превъртях)
  • има и значително повече памет от теб...засега съм с 512МБ карта, която беше в комплекта, но предполагам, че ще му купя по-голяма (твоята памет е 12МБ и в доста случаи е твърде недостатъчна).
  • а най-забавната му функция е педометърът... неее... спокойно... не мери колко голям педал си, или колко педали има около теб. Това, което прави е да изчислява колко крачки си извървял през деня, колко метра и колко калории си изхабил. Не знам точно как го прави, но е забавно. Вчера например съм направила 4321 стъпки, което е 3.3км и съм изгорила 145кКал (като не броим моткането из апартамента, защото тогава него държа в себе си)
  • има и програма, например ако тичаш на пътека във фитнеса или в парка, да ти изчислява с каква средна скорост тичаш, колко метра и колко време. Може да си нагласяш и време (или дистанция) на тренировката, и след като изтичаш съответното време(разстояние) и той ти изписуква, за да ти напомни, че е време да спреш. Може да ти показва и графики и статистика за предишните ти тренировки. Жалко, че най-вероятно няма да се възползвам от тази му функция, защото мразя да бягам, но може да го пусна някой път докато тичам зда хвана трамвая.
  • освен това си има и handsfree със слушалки, които така ти се вцмукват в ушите, че се изолираш напълно от останалия свят, което не винаги е хубаво, но добрата новина е, че могат да се ползват и обикновени слушалки, така че при нужда ще ползвам тези от mp3 player-a
  • има си и bluetooth... остава само да си купя bluetooth handsfree и ще бъда от онези странни хора, които като вървят по улицата водят много разпалени разговори сами със себе си (а всъщност една мъничка слушалка е закачена за ухото им)
  • една от най хубавите му четрти е, че може да се зарежда през USB.

Но не се натъжавай, драги ми Сименс, раздялата ще стане постепенно, тъй като си купих и немска предплатена карта, така че сега и за двама ви ще има по една карта, а и няма да бъдеш напълно пенсиониран, докато не намеря начин да прехвърля важната информация от теб на другия телефон. Може би ще потърся някой който има infrared port на лаптопа си или ще си купя infrared adapter за моя компютър. Но така или иначе това едва ли ще стане в близките седмици.

Надявам се да си доволен от наследника, който съм ти избрала, въпреки че има гореизброените недостатъци, смятам че ще се разбирам добре с него и last but not least, едва ли някога батерията ми ще падне пак буквално, просто защото задния капак е адски труден за отваряне.

понеделник, октомври 01, 2007

Моите 10

Следвам идеята на Пешо и публикувам моите 10 неща, които съм правила и предполагам, че повечето хора не са правили :)

1. Влизала съм в контейнер, за да си извадя едни важни тетрадки по математика, които мама беше изхвърлила.

2. Качвала съм се на седалков лифт посред люта зима.. сняг, гаден вятър... замръзнаха ми ушичките и краката, и всичко... имах чувството че никога няма да сляза от лифта. (ето тази снимка е от когато вече бях слязла)

3. Пътувала съм на автостоп.

4. Изкачвала съм връх Шипка пеша (тръгване от Габрово)

5. Къпала съм се гола в морето посред нощ.

6. Карала съм Москвич и Лада.

7. Изпускала съм си телефона в тоалетната.

8. Спала съм 4 часа за 3 денонощия.

9. Спала съм с 8 души на 3съединени легла в студентски град (бяхме като наденички на скара), както и с 4 души на едно легло.

10. Провесвала съм си краката от Паметника на Шипка.