сряда, септември 17, 2008

Разширени зеници, очила и други разни

Така и така съм започнала с докторите, снощи ходих на очен лекар. Разшириха ми зениците и се оказа, че диоптъра на дясното око ми се е вдигнал и е настигнал лявото, т.е. вече съм си по равно с -3 и на двете. Доктора каза на всеки един час взиране в монитора, няколко минути да гледам надалече, да си плискам вечер очите със студена вода и най-неприятното - пред компютъра да нося очила. Аз си нося лещи от, не знам, може би 8-9 години, цялото упражнение по слагането и свалянето на лещи ми отнема не повече от 5минути на ден. А докато носих очила имах гадния навих, като падат надолу да си ги побутвам с пръст нагоре, дори когато престанах да нося очила, това известно време продължавах да си побутвам нещо въображаемо нагоре. Да не говорим, че като вляза от студено на топло се изпотяват, когато вали стават на капки, а отвъд рамките виждам размазано. Стратегията, която съм измислила е да идвам до офиса с лещи и в офиса да ги махам и да си слагам очилата. Ще видим дали ще проработи.

Иначе вчера след самото разширяване на зениците беше голяма забава. Като излязох от оптиката на орлов мост в 8 вечерта беше тъмно, около мен само някакви безформени светлини. Бях се уговорила с Ани да дойде до оптиката и да ме пази да не ме отнесе някоя кола или да падна в някоя дупка в тъмното (на моменти не бях много сигурна това пред мен легнал полицай ли е, локва ли е, дупка ли е или просто сянка). След това решихме да идем на вечеря (имах да я черпя вечеря за един загубен бас). Седнахме в една пицария в Стрелбище и обсъдихме живота, вселената и всичко останало (най-вече живота и останалото, вселената май не сме) - за ролите които човек играе в живота и връзките си, за любовта, любовниците, приятелите, приятелството, скуката, работата, колегите, отношенията, секса, абсента и какви биха били последствията от едно общо напиване, и кой да си вземем да ни пази на планираното пиене на абсент, следващия бас... е, в крайна сметка не измислихме за какво да се хванем на бас този път, но ни се въртят в главата няколко идеи, важното е, че се смяхме много; ако случайно снощи сте били в пицария в Стрелбище и сте чували от някоя съседна маса през 15минути сте чували див женски кикот... ами ние бяхме :-)
След това Ели вкъщи ме глези като ми прави маникюр.
Много разтоварващо ми действат такива вечери от време навреме :-)

Сега отивам да си дам рамките на очилата да ми актуализират стъклата с новите диоптри и утре да мога да си ги взема обратно и от там нататък - на работа с очила...

7 коментара:

  1. Уф, когато се отвори дума за това, защо не съм с очила и аз започвам да редя по 1 милион аргументи в полза на лещите. Ми истината е, че си имат 1 милион предимства. И все пак ще взема да си направя едни очила, макар и твърдо да съм убедена, че с тях ще приличам или на зубрачка или на даскалица. Чудя се кое от двете е по-лошо...

    ОтговорИзтриване
  2. Лещите рулират, ама щом доктора казва очила, ще трябва да слушам...а иначе, в очилата си има чар ;-)

    ОтговорИзтриване
  3. Права и iffi за чара на очилата. Според мен жените с очила са много секси. А отностно зубрачката и даскалицата. Ами ако вземеш дебели рамки като на пенсионер, може би ще приличаш на зубрачка. Ако вземеш нещо без рамка или рамка която е широка, като на актриса от къните филми ... няма да коментирам :)

    Отностно разширяването на зениците. Иффи казваш че не можеш да различиш легналият полицай. Аз много се бях притеснил като ми разширяваха зениците, даже лекарката искаше да се обадя на някой да дойде да ме вземе. Но после се оказа че единствените проблеми които имах бяха че трудно фокусирах на по-малко от метър и че леко ме дразни светлината. Но може би при различните хора действа различно :) За щастие не ми се налага да нося очила. Освен пред компютъра по собствено желание. Доста помагат.
    Това за студената вода помага ли ти нещо. Мен ми препоръчаха изкуствени сълзи. Ще си взема, че след тия 16-18 часа пред монитора ми идва в повечко...

    ОтговорИзтриване
  4. Това със студената вода помага на мускулите на очите да се отпуснат (нали знаеш някои хора как си слагат лед на очите даже, доктора каза че няма нужда чак от това).
    Изкуствените сълзи също са важни за да не ти се изсушава окото :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Също така не забравяйте едно много важно нещо - не забравяйте да мигате ;) Четох някъде, че хората, които работят пред компютър, мигат по-рядко от обикновеното. При мен е в сила - хващам се, че мигам по-рядко и като следствие очите ме заболяват повече. Затова гледам да мигам колкото се може по-често :)

    ОтговорИзтриване
  6. ferry, именно затова докторите препоръчват изкуствените сълзи. Но един колега като ме видя да си ги слагам, ми каза да съм мигал по често :) Но как като си се съсредоточил в екрана, опитвайки се да разбереш оня код, писан от някой отдавна напуснал колега, който ти даже не познаваш :D

    ОтговорИзтриване
  7. Напълно подкрепям мнението на лекарите, че изкуствените сълзи са полезни и трябва да се ползват, обаче мисля, че ако не мигаш достатъчно често, никакви сълзи не могат да ти помогнат ;)

    ОтговорИзтриване