петък, октомври 17, 2008

Canasta

Преди известно време Слави спомена, че му се играят един куп игри сред които и любиманта ми Канаста.

Накратко - Канаста се играе с 2 тестета и 4 Joker-a от 2 отбора по 2ма играчи. Правилата са доста дълги и се случва, когато човек играе за първи път, при първите 1-2 раздавания, да възкликне "И това хората го играят за удоволствие?!" :-)
След второто раздаване, се свиква и играта става наистина забавна. Изисква се доста съобразителност, смятане на точки, предвиждане останалите какви карти може да държат в себе си. Особено интересно става към края когато се отваря със 150 точки и всяка неправилно съобразена карта може да обърне играта :)
Канастата има 4-5 вариации, но до колкото имам представа, класическата е най-трудна и най-интересна. Правилата доста често са въпрос на договорка (в wikipedia например са описани някакви доста странни правила), затова гледаме да се придържаме към написаното в класическата "Игрите с карти - източник на развлечение" на Ян Рон, за да няма излишни спорове.

Тъй като стандартно една игра (до 10 000 точки) продължава няколко часа, е добре да имате весела компания, хубаво пиене и мезе :-)

Снощи се събрахме за първата ни офлайн игра, имахме си веселата компания и пиенето и мезето, така че определено беше доста по-забавно от стандартно вечерно пиянстване. Правилата ги синхронизирахме по Ян Рон. Оказа се, че досега с хората, с които съм играла сме изпускали едно много важно правило за "заключване" на талона, което прави играта още по-интересна. Първата игра Слави и Нати ни биха много високоскоростно (направо си ни размазаха за има-няма 2 часа) та остана време и за втора, която беше изиграна по-равностойно, но също не беше много дълга (Имайки предвид, че стандартно една игра на продължава 4-5 часа :-) ).

Определено с удоволствие пак ще играем със Слави и Нати - Канаста, Риск или нещо друго ако решат да ни научат :-)

P.S. Започва да ми се върти идеята в главата за един Canasta клуб или клуб по "Card & Board Games". Има ли желаещи да се включат? :-)

10 коментара:

  1. Игри на карти? Board games? Звучи супер! :-)

    (Жалко само че съм много зле с картите...;-)

    А иначе, offline игрите са нещо много приятно и развлекателно в този век на онлайн забавления. Свещи, малка маса, приятели, студена бира или отбрана селекция вина и малки мезенца, късна вечер... Мммм.... :)

    ОтговорИзтриване
  2. Е, нямаше свещи, нямаше "отбрана селекция вина" даже и маса нямаше (играхме на пода :-) ), но пък имаше приятна компания, коняк, бира, мезенца и добро настроение :-)

    А те игрите на карти се учат ;-)

    ОтговорИзтриване
  3. Като малък много играех канаста и сега много ми липсва. Ако има клуб ще се включа ;-)

    ОтговорИзтриване
  4. Ми то от нас си зависи. Мога да ви пусна разни мейли, като решим следващия път да играем :)

    ОтговорИзтриване
  5. count me in. надявам се скоро да мога да предоставям отбран игри за употреба при наличие на желаещи :)

    ОтговорИзтриване
  6. Абе нещо ми е трудно да си намеря хора за Scrabble, пък било то и online. Иначе винаги съм готова за карти :) В университета имахме един такъв подобен клуб - играеше се Risk, Supremacy, Illuminaty и даже Trivia.

    ОтговорИзтриване
  7. А пък на мен много ми се играе Diplomacy, само че не знам никой в България, който да го играе, пък и никъде не съм виждал да се продава играта (в Бонжур на Славейков в дъното на втория етаж има един щанд където продават "доста" board games, но няма "Дипломация").

    Но идеята за клуб като цяло е много готина.

    ОтговорИзтриване
  8. Diplomacy не съм я чувала :(
    Но ако я няма в България, защо не я потърсиш в amazon или ebay.
    Ако го намериш, ще се намерят и желаещи да се научат да играят (като мен например :-) )

    А Идеята за клуб наистина започва съвсем сериозно да ми се върти... :)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна идея. Бройте ме и мен. И доста активно мисля да се включвам, разбира се, когато имам време :)

    ОтговорИзтриване
  10. Малии, не предполагах, че ще се намерят хора, които да са чували за канаста, камо ли да искат да я играят. На фона на футболния белот (а всеки белот е футболен, въпрос на атмосфера и стил :)) канастата си е изградила име на игра за пенсионерки. Ама аз не съм пенсионерка (нито пенсионер) :)
    Това за клуба ми хареса!

    ОтговорИзтриване