вторник, октомври 21, 2008

McDonald's


Когато бях малка и ми се е случвало по някакъв повод да идвам в София, едно от любимите ми неща за ядене беше McDonald's. (Нали се сещате за 1вия от 20те признака, че сте от провинцията :-) ) Общо взето бях решила, че най-доброто място за живеене в София е площад Славейков - има книги (незнайно до кога обаче..), има McDonald's, какво друго му трябва на човек :-)
Сега от всички junk food заведения, за мен номер 1 е Subway (не мога да си обясня защо не са популярни в България) и номер 2 - KFC... е дюнерите разбира се, но те са съвсем друга категория.
Днес от 8:30 сутринта бях на зъболекар (колко рано станах и как зверски ми се спи сега, няма да обяснявам...) и след това на път за работа реших, че днес ще закусвам. Най-удобното място на път за офиса се оказа McDonald's.
- Един Чикън Премиум Бургер, едни пикантни картофки и едно кафе със сметана.
- А газирана напитка ще желаете ли, за да станат в меню.
- Не, не желая.
// само газирана напитка ми липсва с тази кашлица...
// а и газирани напитки по принцип не обичам
- А сос за картофките ще желаете ли?
- Да, барбекю, ако има.
- Кафето дълго или късо?
- Дълго.
- А колко захарчета искате.
- Не искам захар, само сметана.
// дават ми течна сметана
- А суха сметана имате ли?
- Не, съжалявам.
Взех си най-после поръчката. Помирисах кафето... отвратително... все едно са ми направили "Нова Бразилия", отпих една глътка... абе, мама му стара, толкова гадно кафе отдавна не съм опитвала. Оставих го. Сандвича също беше някакъв невкусен. Изядох го до половината, от другата половина изядох само зелето. Картофките ги ядох само докато имах сос за тях (соса наистина си го бива). Като свърши соса, спряха да ми се ядат останалите картофки.
Изхвърлих това, което беше останало от закуската ми (което май си беше повече от половината) и се запътих към офиса. Тук си имам Jacobs Monarch, суха сметана и един хубав черен чай Irish Cream Flavoured.
Аз ли пораствам или просто храната в McDonald's е станала значително по-гадна в последните години?

21 коментара:

  1. Да ядеш в McDonald's за мен си е изпитание само по себе си, а това да го направиш на закуска си е чисто изтезание. Е, стомахът (а и околията му) си е твой...
    При мен храната от това място винаги се е държала по един и същи начин - като оловна топка, която пада на дъното на стомаха ти и не толкова те засища, колкото убива всякакви мераци за по-нататъшно ядене.

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм, едно време и в София нямаше Макдоналдс - една приятелка специално ходеше до Пловдив за тая цел ;-)

    Аз на времето, когато отвориха първия на Славейков, много обичах да ходя там - вътре беше изключително уютно (по тогавашните стандарти). И чийзбургерите ми бяха вкусни. Те и сега са ми вкусни, ако ги ям веднъж годишно ;-)

    ОтговорИзтриване
  3. Преди време си умирах за чийзбургерите им, сега май и те не ми харесват чак толкова.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз злоупотребявам с МакДоналдс от време на време и винаги си взимам едно и също - Биг Мак с малки картофки и малък шоколадов шейк. Виж, шейка наистина са го развалили. Но и аз съм си станала доста по-отявлен чревоугодник напоследък...

    ОтговорИзтриване
  5. В McDonalds у нас -- хубавото е, че не се пуши, както и трябва да е редно навсякъде.

    Имат чай, с мед, без мед, както искате -- но чаят е хубав...

    За кафето не знам, скоро не съм опитвал кафе в McDonalds.

    Като цяло, не ги обичам много, но ако умираш от глад, все ще се намери нещо за ядене...

    Btw, за сухата сметана -- рядко е хубава, обикновено представлява хидрогенизирано олио и добавки и оцветители, нищо друго. Най-хубава е течната сметана, произведена от мляко, без добавки -- само сметана. Малко е по-скъпа, но в големите магазини, хубава сметана от този вид -- около 70-80 стотинки за 10 мини-кутийки от по 10 ml, истинска сметана от мляко. Останалите неща са ментета...

    ОтговорИзтриване
  6. На мен сухата ми харесва, защото не променя вкуса на кафето, а леко го омекотява. Някак си с течна не успявам да постигна същия вкус.
    А тези сметани, за които говориш трябва ли да стоят в хладилник?

    А чая им до колкото помня беше Twinings, т.е. няма как да го направят лош :-)

    Ама кафето днес, чак ме боли като се сетя за миризмата и вкуса му...

    Колкото до шоколадовия шейк, не съм пила, предпочитам плодовите... а сега като се замисля, май и Биг Мак не съм яла :)

    ОтговорИзтриване
  7. новата бразилия е била от онази насипната ;-)

    аз праскам поне 1 път седмично McD. Имах 3 годишна пауза заради една миризлива бабичка, която подреждаше столовете там, ама по някое време е изчезнала.

    ОтговорИзтриване
  8. @dzver, защо не пробваш subway или kfc :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Кафе, салата и т.н. от МакДоналдс е самоубиийство да си взимаш. Пилешки сандвич да не говорим. Картофки, хамбургери с доборто старо кюфте и това е.

    ОтговорИзтриване
  10. Веднъж на седмица-две и мен ме хваща глада за junk food. Тогава отиваме в City Center-а, където менюто е следното :

    1) пържени картофки "Уеджис" (т.е. с кожичка) с добавка един млечен сос от McDonalds;
    2) 5 пикантни крилца от KFC;
    3) лучени кръгчета от Burger King;

    Понякога вместо крилца - пикантен туистър пак от KFC (т.е. онова като дюнера, но с две панирани пикантни бонфиленца вътре). И като остане - за вкъщи!

    Един път се базикахме, че най-вероятно тези конкурентни продукти се борят в стомаха ти! :))

    ОтговорИзтриване
  11. хаха това се нарежда като фаворит за най-глупава, безинтересна и неинформативна статия, която съм чел :) Накрая дори си изхвърлила храната. Можеше поне един експеримент от тип myth busters да направиш. Примерно да провериш дали картофките mcDonald's държат по година без да си променят нито едно от качествата. Бля, бля ,бля бля аргх хахахаха ....

    ОтговорИзтриване
  12. @nocommerce
    след като mythbusters вече са го правили, какво ново бих могла да покажа?
    Ти да не би като си купиш нещо безвкусно да го държиш една година вкъщи с цел да провериш дали ще си запази качествата?
    А и по принцип безвкусната храна не блести с кой знае какви "качества" ;-)

    P.S. ще пропусна заяждане от типа на "това е най-глупавия, безинтересен и неинформативен коментар, който съм чела" ;-)

    ОтговорИзтриване
  13. Subway ми е гадно, не мога. Но виж, за нокомерс, аз пробвах да държа диня 2 месеца в хладилника.

    Резултатът беше невероятно лош:)

    ОтговорИзтриване
  14. Според мен просто си попаднала на кофти момент. Често оставят сандвичите да изсъхват и понякога дори използват продукти от предишния ден. Ти се моли да не са ти изпуснали сандвича на земята, че после ги отупват малко и ги използват пак. По принцип не трябва, но ако го изхвърлят им се води разход и заплатата на обикновените работници пострадва. Поне половината ми приятели са работили в McDonalds в един или друг момент и съм се наслушал на ужасии.

    ОтговорИзтриване
  15. И аз съм ги чувала... а като се сетиш и за "Боен Клуб", съвсем трябва да се откажеш от яденето в заведения *huh*

    ОтговорИзтриване
  16. Един приятел им поддържа кафемашините на Franke,кафето им е Jacobs на Rainforest Alliance и не е лошо.Варианта е да си пила промивка на машината,каквато тя си прави автоматично.
    Аз съм фен на пилешките им крилца-днес за мача с приятели си взехме 10 порцийки и беше размазващо с бира.

    ОтговорИзтриване
  17. Изпитвам отвращение, погнуса и каквото още можеш да се сетиш само като чуя макдоналдс вече. През лятото ми се налагаше да има ям гнусотиите за закуска, което само посебе си е геройство. (трябва и на мен да връчат орден).

    А личното ми мнение за Subway е, че е единственото заведение за бърза храна, където храната ПРИЛИЧА на храна...

    Поздрави

    Tsvetkoff

    :)

    ОтговорИзтриване
  18. За първи път ядох в Макдоналдс преди седмица, защото една позната все си умира да меводи там и да яде. Викам си айде и аз да поръчам нещо. Взех си хапки с бекон(с големина общо всичките - 4 супени лъжици) за 3 лева -бяха напълнени с картофи. А пак такива хапки си купувам по-големи и панирани и напълнени с нещо, което поне на вкус и мирис е докарано на пилешко, във всеки един магазин. :(

    ОтговорИзтриване
  19. В Макдоналдс има само едно нещо, което става за употреба - Макхайнекена.

    ОтговорИзтриване
  20. половината от вас не са ходили в макдоналдс,само говорят за някви истъркани клишета...от къде ли не чути, в макдоналдс храната е вредна,и не става за нищо,ако си мислите че като си взимате закуска от някоя будка или ходите в китайски или какъвто и да е там рестурант е мн по яко,само се лъжете,всеки си има вкусове но иди провери за кво става въпрос хапни 5-6 пъти и тогава коментирай,миришело лошо,кафето било отврат...тожа са глупости ,дори и едно кафе да не е както трябва тва не значи че всичко е гадно,аз почти всеки ден ям там и ми харесва храната,а тва че ходят толкова мн хора там това означава че наистина храната си я бива,и повярвайте на персонала никак не му е лесно всеки да се сблъсква с хора който са меко казани простаци и незнаят как да се държат като идат на такова място ...стига с тези предръсъдаци и етикети...и на мен не ми харесва храната в ресторанта на ъгъла на нашата улица,но не съм тръгнал да пиша по разни сайтове,бъдето по позитивни и усмихнати

    ОтговорИзтриване
  21. подкрепям напълно az_botko.служител съм в McDonalds от 4 години. Никои от вас не е наясно със стандартите в тази фирма така че и аз ще пусна едно коментарче... Абсурдно е да се говори 4е се използв ат продукти от предния ден,определено не се сервират сандви4и които са се замърсили по някакъв на4ин.Ако паднат на земята се изхвърлят автомати4но и повярваите ми, това по никакъв на4ин не се отразява на на6ите заплати...Елате в Пловдив в МcDonalds и вижте кво е положението тук.Сигурнаа съм 4е нещата ще са дале4 по добри....А пък ако не ви харесва, не ходете повече там! И в краина сметка бъдете по позитивни и по добри.А ние,служителите на McDonalds,ще продължаваме да се радваме на храната там.... Милена.

    ОтговорИзтриване