неделя, декември 14, 2008

Добър човек?

"Паметта на Ваймс му подсказа нещо, което научи още като млад стражник. Ако гледаш стрела откъм острия й връх, ако си паднал в ръцете на някого, надявай се с цялата си душа, че той е зъл. Защото злите хора обичат властта, господството над другите хора, искат да видят как страхът те обзема. Искат да видят как осъзнаваш, че ще умреш. Затова приказват. Злорадстват.
Гледат те как се гърчиш. Ще отложат самия миг на убийството, както някой почитател на пурите отлага насладата от запалването на следващата"


"Моли се да не попаднеш на добър човек - спомни си Ваймс. - Ще те убие, без да продума."
"Въоръжени мъже" - Тери Пратчет

Тази вечер прочетох това и ми се видя толкова просто, че не знам как не ми е хрумнало по-рано. Когато бях малка и гледах някой филм винаги се чудех, защо главния лош в края на филма, винаги отделя толкова време за безсмислени обяснения, а вместо да се лигави не тегли ножа/куршума на добрия.
Аз като един практичен (и явно по тази дефиниция - добър) човек, едва ли бих губила излишно време в глупости :)

5 коментара:

  1. "ВъорЪжени мъже" и "Стражите, стражите" са може би двете най-добри книги от поредицата за градската стража.
    Хубав цитат.

    ОтговорИзтриване
  2. А ако въобще тръгнеш да застрелваш някого, дали си добра всъщност? Ако този човек не те застрашава директно и следователно да има основа да води горните разсъждения, значи не го убиваш от пряка нужда, а за да постигнеш целите си. Тук има и междинно ниво - един лош и пресметлив човек се различава от злите. Злите изпитват лична нужда да те убият. Фройд и т.н. За лошите живота ти няма стойност и е само пречка. Във филмите лошите винаги се представят като зли, защото иначе винаги щяха да печелят срещу нашия герой. Затова и в реалността винаги така става.

    ОтговорИзтриване
  3. :) аз затова написах, "добър човек, според горната дефиниция". То ако се стигне да трепя някого, ясно че вече историята е мътна и кървава. Но ако се стигне до там, определено няма да му говоря празни приказки преди това.

    ОтговорИзтриване
  4. Май по този случай си струва да се консултира оригинала. Защото добър или лош, тук наистина няма място. Един гадняр би се гаврил с жертвата си, би си избивал комплексите и т.н. А наистина един добър човек не би тръгнал да убива, той би се защитавал. Това си го има и залегнало в закона. Ако някои ти извади нож и го застреляш си лош (защото с пистолет си можел да контролираш ситуацията и си на път за затвора), ако го заколиш е самозащита. Та мисълта ми е, че превода не винаги е достатъчно точен. :-)

    ОтговорИзтриване
  5. купить ламинат в киеве по низкой цене

    ОтговорИзтриване