четвъртък, ноември 15, 2007

Пътувания и стачки


Най-после си имам билет за връщане. Кацам в България в събота след обяд :-)

Големия проблем обаче са стачките на Deutsche Bahn. Надявам се да успея да няма неприятни изненади с влаковете до Берлин, защото иначе ще е много лошо. Преди няколко седмици стачките на влакове на дълги разстояния бяха забранени... този път явно не са и в момента тук какафонията е пълна.
Още когато стачките започнаха в през август, ръководството на DB(DB=Deutsche Bahn) беше твърдо по въпроса. Машинистите искат 30% увеличение на заплатите, а предложеното от DB беше 4.5%. След, което шефовете на DB заявиха, че по-голямата част от ръководството може да кара влакове и ще се справят някак си, а ако трябва ще наемат машинисти от Австрия и Швейцария. Най-забавното беше обявата, която беше излязла във вестника преди 2-3 седмици, че DB търси да назначи 1000 машинисти :-D.
За момента обаче нещата не вървят особено добре. В началото беше забранено на влаковете на дълги разстояния да стачкуват, но очевидно те също някак си са успели да си извоюват право на стачка, защото от четвъртък доста голям процент от тях не се движат, а тези, които се вървят са с доста сериозни закъснения (съдейки по вчерашния Hamburg-Munchen, който пристигна в Jena с 45мин закъснение). Хубавото е, че поне на сайта на DB има постоянно актуална информация, кои влакове се движат, кои - не и кои с колко закъсняват.
Така че стискайте ми палци да стигна до Берлин безпроблемно :-)

P.S. Следващите 2 седмици аз ще съм човека-фирма - сама в целия офис... приемам покани за обяд в района на Плиска.

5 коментара:

  1. Стискам плаци! Но мисля, че всичко ще е наред :)А за манджата край Плиска ще те офертирам, пък и аз живея там :P

    ОтговорИзтриване
  2. Иве, ако обичаш дюнери, бургери и подобни, чакай покана за обяд ;-) Всъщност има и китайско, ама за вкъщи :) Аз други видове ядене там не знам засега.. може и ти да ми покажеш ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Има 1-2-3 заведенийца, за които знам, които евентуално биха станали да обядва човек там :)

    ОтговорИзтриване
  4. Aз успях да я избегна тая стачка и се придвижих с автобус до летището по-миналата седмица...

    ОтговорИзтриване