събота, май 31, 2008

А това какъв Windows е?

Снощи ходихме да караме водно колело на "Ариана" - половин час - "Пляс, пляс, педалите..."
и докато чакахме да ни пуснат на колелото ми звъни майка ми и ми разказва как някакви хора дошли да "оправят настройките на интернета, за да е по-висока скоростта". Сядат те на компютъра и: "Това какъв windows e?". А майка ми отговорила: "Дъщеря ми махна windows-a, това не е windows". "Аааами, ние не разбираме от това. Като се прибере дъщеря ви се обадете."
В крайна сметка вечерта е спрял интернета и днес ми се обаждаха да ме питат дали сме с PPPoE или с директна връзка. (Явно в крайна сметка е дошъл някой, който "разбира", ама не би ли трябвало да знае какви настройки ползват?)
Направо съм скандализирана и не мога да повярвам, че в Габрово толкова няма други хора, които да ползват Linux. Май в крайна сметка ще има смисъл от OpenClub инициатива в Габрово.
А да се похваля, вече няколко седмици, не съм имала обаждания в стил"Како, как се прави <нещо-си> на Ubuntu?" :-)

6 коментара:

  1. Како, май има напредък с интеграцията на Линукс в семейните среди :) . Но дам, така е, сред подръжката на повечето провайдери всичко различно от windows е проблем...а в много от случаите и самия windows им е проблем :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19 юни, 2008 15:54

    Айде ще направим семинарчета и инстал фестове в Габрово.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27 юни, 2008 17:32

    Аз от близо две години се опитвам да се прехвърля на kubuntu, но все излиза нещо, заради които ми трябва windows. Сега искам да го набутам в една виртуална, но нямам време да си изчистя компа и да му направя основен backup за да го преинсталирам основно. Много несериозна работа.

    ОтговорИзтриване
  4. Ами има си неща (напр. Photoshop), за които си трябва Windows, но за браузване, чат мейл и скайп (за каквото се ползва, компютъра в Габрово) Ubuntu-то върши чудесна работа, а и много бързо свикнаха с него.
    Защо не пробваш просто да заделиш един дял на Linux-a, така ще си имаш и двете и няма да имаш нужда от преинсталация и почистване.
    А ти защо kubuntu? т.е. защо KDE?

    ОтговорИзтриване
  5. Дам, един openclub в Габрово ще е супер, колкото до убунтуто, мисля че има и алтернатива на Photoshop, която също ще свърши работа.

    ОтговорИзтриване