сряда, декември 17, 2008

Мисли относно феминизма и женствеността

disclaimer:Не съм наясно с "академизма в сферата на феминизма", но да си кажа честно не ме и интересува особено, пиша този пост на база, на това, което съм срещала по блоговете.

В началото, когато се появиха разните феминистки блогове ми беше интересно да ги чета имаше общо взето смислени теми и коментари. След това обаче сякаш стана модерно всеки да си кряка нещо в тях, да търси под вола теле, и в коментарите да се цикли едно и също и никой да не приема чуждата гледна точка. На няколко пъти ми е идвало да се набутам между шамарите в някоя безумна дискусия или да напиша пост подобен на този на Pippilota, но в крайна сметка реших, че няма смисъл, просто започнах да им обръщам все по-малко внимание.

Разбира се смислените неща, които се дискутират са супер. Но те не са само и единствено феминистка гледна точка. Например на всеки човек с IQ по-високо от това на листна въшка му е ясно, че историята с "in vivo" е пример за абсолютен дебилизъм и този, който го е казал заслужава да му бъдат откъснати топките и да бъдат сложени за украса на градската елха. (оффтопик: Добре, че няма изгледи да стана диктатор, че наскоро се чудех, дали масовото избиване на идиоти би се смятало за геноцид). Правото на съвместно съжителство/брак на хомосексуалните двойки, също е достойна кауза, която си струва да се защитава, но пак не ми е особено ясно какво общо има с феминизма.

Жените и мъжете са равни пред закона, имат достъп до образование (макар че защо има квоти за мъже и жени в университетите, не ми е особено ясно...някак си равнопоставеността се губи). Жените имат право на избор за кой да се омъжат, могат да направят аборт, ако желаят или да се разведат. Все страхотни неща, които уви не важат за всички жени по света.

Обаче... въпроси от типа "защо няма мъже мажорети"(дискусия, която в някои блогове доби такива абсурдни размери, че думи нямам) - това е все едно мъжете да питат защо няма жени хамали, зидаромазачи или боклукчии(да сте видели отзад на някой от камионите на ДИТЦ да се вози жена и да събира боклука?); обяснения, колко зле влияят барбитата на малките момиченца(вместо да си възпиташ детето както трябва, обвиняваш куклите? LadyVera много хубаво го е написала); някакви думи, които били обидни, за мен варират от смешни до абсурдни. А това което най-много ме хвърля в шах са заяжданията със сексистките шеги.
След като програмистите се хилят на вицове за програмисти(това, че само те си ги разбират е друг въпрос ;-) ), адвокатите се смеят на вицове за адвокати, габровците - на вицове за габровци, защо жените да не се смеят на вицове за жени? Самоиронията е много важно качество за всеки интелигентен човек и според мен е признак на абсолютна комплексарщина да се засягаш от такива вицове.
Аз самата често се шегувам с това, че съм жена-програмист или че съм жена(след един пилинг беше започнала да ми се бели малко кожата - "знаеш ли че се белиш по лицето"; "знам, сменям си кожата" - трябваше май само малко да изсъскам за по-голяма достоверност :) ). Същевременно, изказвания от типа на "Абе ти си бъгнат модел, жена, не мрънкаш и не владееш змийски техники" съм ги приемала за огромни комплименти.
На работа не съм забелязала да има някакво дискриминационно отношение към мен(може да е защото работя в IT-то знам, ли?). Естествено гореспоменатите шеги са част от ежедневната доза простотия, която прави деня по-лек.

Честно казано, доста по-лесно ми е да общувам с мъже отколкото с жени. Жените в по-голям процент от случаите са фалшиви, клюкарстват, сплетничат и съскат (не че и сред мъжете няма такива, но са значително по-малко).

Жените са различни от мъжете в много отношения и аз нямам никакво желание да бъда приравнявана с мъж.(Споделям мнението на Антония)

Това, че някои жени се, чувстват прецакани от "бремето", че трябва да са бременни и раждат, въобще не мисля да го коментирам. И аз не изгарям от радост при мисълта, че ще повръщам, ще заспивам навсякъде, ще ме боли кръста, ще ми се подуят ходилата, ще ми се пишка през 5 минути, няма да мога да пия алкохол и тн. Но в крайна сметка си има и хубави страни на бременността. А и тя е най-лесната част от цялото приключение наречено "майчинство", така че ако една бременност плаши някого, по-добре въобще да няма деца.

А в това, че мъжете приемали жените за сексуални обекти няма нищо странно. Първо защото това е съвсем естествено(справка теория на стълбичката, много интересно и полезно четиво). Второ защото изключително голям процент от жените точно това търсят, те искат да са любовници на някой и той да харчи пари за тях. Имам много близки наблюдения по въпроса, така че не започвайте да ми обяснявате, че такива жени са рядкост.
И освен това на мен ми харесва да ме приемат за сексуално атрактивна.
Харесва ми да съм жена.
Харесва ми да ми правят комплименти и да ме желаят.
Харесва ми и да правя секс за удоволствие, та нали секса е удоволствие. Жените имаме множествен оргазъм, все пак (Някой познава ли нормална жена, на която да не й харесва?)
Харесва ми да се грижа за себе си, да се глезя, харесва ми да се гримирам, харесва ми от време навреме да бъда истински мъфин.
Харесва ми някой да ми отваря вратата (колегите в мусала толкова ме бяха разглезили с това :) ), да ми сипва в чашката, да ме изпраща вечер(за да няма такива сценки), да носи тежките покупки или тежката раница в планината, да ми оправя крушката, да ми държи палтото докато се обличам, да ми плаща сметката (ако има желание и възможност :) ), да ме глези, да ми прави масажи, да ми подарява бонбони, да ме целува по челото, да ме гушка така, че да имам чувството, че абсолютно нищо лошо не може да ми се случи...
...иии пак да спомена - множествени оргазми :-P

54 коментара:

  1. "Повест за истинската жена"!
    Ееех, къде беше като се жених...
    :)
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Много харесах текста ти.
    Изразява почти напълно и моите възгледи по въпроса.

    ОтговорИзтриване
  3. Съгласна съм; коя жена не иска да се чувства желана. Ама също така е приятно и да се чувстваш оценена и че хората гледат на теб предимно като на човешко същество със собствени мисли и чувства.

    Та аз не съм феминистка, обаче понякога ми се набива в очите принципното кофти отношение от някои мъже към жените в България. Това има много общо със съответното ниво на интелект и възпитание (или липсата на такива) у въпросните индивиди от мъжки пол. Примерно с изрази като "Остай я тая пача", "Патко ма, ела тука" и разни други такива, голяма част насочени към собствените им половинки. Радвам се, че около теб има мъже, които те уважават и глезят, но аз съм ставала свидетел на много различни сценарии - било то сред познати, или просто хора на улицата, за да мога да се съглася, че абсолютно всички мъже са такива.

    Така че феминистките принципно не кракат безцелно, повечето от тях искат да постигнат някво човешко отношение към всички жени в България, нещо различно от снизхождението и пренебрежението, което все пак осезателно преобладава.

    ОтговорИзтриване
  4. Само с едно не съм съгласна - за жените и съскането. :)
    Познавам ужасно много жени, имам както близки приятели мъже, така и жени. Не смятам, че полът определя дали някой ще е по-лицемерен или не. Затова и не мога да правя сравнение мъже/жени по този параграф.
    "Бъгнат модел жена"... ето ти стереотип. Човекът си има някакви представи как се държат жените, това е нещо, което ме дразни. Както при жените, така и при мъжете.
    Честно казано, харесвам феминизма като концепция и това, че има перекспонирани случки си е нормално. Няма тема, в която да не се случват подобни неща.

    Много се радвам, че ти харесва да си жена. Супер...
    Само че замисли се, че има и други случаи. Други, за които не знаем. Такива, за които споменава Блъдимирова, например.
    Че не ги знаеш, че не са ти се случили на теб, не значи, че не съществуват и че за много жени са реалност и всекидневие.
    Феминизмът е нужен... просто не бива да се преекспонира. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Един познат, който често пътуваше в ЮАР ми разказа един тамошен виц: "Колко е разликата между турист и расист? Десет минути". Каза, че толкова е нужно да те оберат и излъжат, за да намразиш "черните" набързо.

    Та, аз бих ти казала, разлкиката между теб и една феминистка е ...10 години семеен живот. Бракът все още е средата, в която устойчиво виреят "старите ценности". И средата, в която жените(заради децата си) са най-уязвими.

    Харесва ти да ти отварят вратата, защото още не си изпитала негативите от това да те считат абонирана за мръсното пране и чиниите. Аз лично, да ти кажа, предпочитам да си отворя вратата сама. Но, въппрос на вкус.

    А за оргазмите:)) съгласна съм:)

    ОтговорИзтриване
  6. Не съм питала Gimli дали може дали може да го препечатам, но ето какво писа тя при Петя за отношението към жените-програмисти и по-точно разликата в заплащането на мъже и жени в програмирането. Gimli е програмист.:

    ===
    На последната ми работа ме наеха да работя по един проект, който наследявах от програмист, заминал за чужбина преди да го довърши. По спешност се наложи да работя по друг проект и след месец наеха нов човек, да довърши оставения до средата. Моята заплата беше доста по-ниска от тази на втория програмист, макар че бяхме наети да работим по едно и също нещо. Заплатата ми не е илюстрация на качеството ми на работа, защото ми я предложиха, преди да са видели как работя и да имат конкретни впечатления. В случай, че това ти хрумне като обяснение.
    Просто в подобна професия е много по-трудно да се докаже жена. Имам доста познати програмисти, които не са на кой знае какво ниво и от време на време ме питат как да направят едно или друго, като понякога умирам от яд като гледам какви елементарни неща не знаят, но естествено няма нужда да казвам, че получават повече пари от мен.
    Хората просто се чувстват по-сигурни да наемат мъж за тази работа. Но това дори не е най-неприятната част. Най-неприятно е когато ме пратят да говоря с някой клиент и той трябва да ми обясни какво иска. Е, такова снизходително отношение не можеш да си представиш, до бяс са ме докарвали. Не различават клавиатурата от мишката, обаче на всяка цена трябва да си подчертаят превъзходството. А на някои направо им се струва неприемливо да обясняват на някаква си жена "компютърни работи". В интерес на истината, това по-възрастните го правят, колкото са по-млади хората, толкова са по-адекватни, това не мога да го отрека.
    Но проблемът с пониженото доверие към жените в тази сфера си остава.
    ===
    http://openlyfeminist.blogspot.com/2008/12/blog-post_09.html

    ОтговорИзтриване
  7. Привет,
    Първо благодаря за написаното.
    Специално се включвам с коментар за "сексистките вицове, които те хвърлят в шах". Докато и аз се смея на шеги за професията ми, не ми е приятно въобще да слушам основно и предимно вицове за жени. Защото, докато професията съм си я избрала сама, при пола не е така.
    Защото, докато за програмисти стереотипите се са относително безобидни и няма да повлияят на това дали можеш да минеш през Женския пазар в 10 сутринта без да ти подвикват какво ще ти направят, с вицовете за жени-не е така.
    Защото, както казват хората във всяка шега има доза истина, ако го преведем в контекста на нагласи и семиотика, зад всяка сексистка шега има един неизчистен предразсъдък, който после ще се изрази в репликата на доста интелигентен и успял (обективно) мъж над 30- "аз с жени не се ръкувам".
    Най-неприятно ми е, че именно хора, които са умни, балансирани и с гражданска позиция, смятат, че няма проблем да се толерират подобни "смешки"- без да те познавам, по писаното, те сложих в горната категория.
    Да, жените и мъжете сме различни, както сме различни ти и аз- две жени.
    Колкото по-еволюирал бил човек, толкова по-малко критерии оставали за класификация на околните, докато не стигнем до един-добротата. Наивно ми се иска, да не ме класифицират по друг начин...
    Извинения за дългия коментар, весели празници и ми е драго да те чете.

    ОтговорИзтриване
  8. (бля, ранна сутрин)

    Снощи на ИББ беше обсъден точно тоя въпрос с няколко девойки-програмистки, и те обясниха следното - това, че си жена, ти помага да те забележат по-лесно, оттам нататъка зависи доколко си кадърна и си е същото. Снизходителното отношение, това, че малоумния клиент се опитва да се изкара, че знае повече и т.н. е същото и с мен - просто отнема време да се научиш как да му стъпиш на врата хем ефективно, хем да не се разсърди.

    Иначе - и на мен са ми подвиквали по разни места, особено като си пусна косата (въпреки, че даже не изглеждам като девойка). Не съм го правил на въпрос :)

    Не съществува световен заговор срещу жените, спокойно :)

    ОтговорИзтриване
  9. Поздравления, че и ти се изока iffi:) Много готско казано ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Сетих се защо всъщност има жени, които се оплакват от отношението в IT-то. Щото им липсва увереност в собствените им възможности и всички го усещат много бързо, съответно ги изяждат с парцалите. Май това е случая на Gimli.
    (и ако някой излезе с довода, че жените по принцип са по-малко уверени и т.н., моля да се гръмне и да не ни губи времето...)

    ОтговорИзтриване
  11. Коментарите под постинга на Пипилота и това, което се случва в Openly Feminist, обясняват факта, че прилагателното войнстващ се използва еднакво често с думичките феминизъм и национализъм. Не знам дали тези момичета разбират, че с подобна нагласа правят лоши услуги на идеята... Както и да е, все ми е тая. Казвам го за да ти спестя шамарите, между които се набута. Ей така - от кавалество.

    ОтговорИзтриване
  12. Еее Пламене, не дей така да наплашваш iffi с "шамарите"! :) Повече ми хареса коментара ти при мен - беше страшно кавалерски :)

    ОтговорИзтриване
  13. Всички, не отричам, че има мъже идиоти, които се държат като такива.
    Но с крякането "Аз съм жена и съм ти равна. Уважавай ме! Уважавай ме! Уважавай ме!" се постига едно голямо нищо.
    Уважението не се печели с викане. Освен това идиотите обичат да мачкат хората, жените са една относително лесна цел, но определено не единствената. Няма как да превъзпиташ някой като му крещиш и като му налагаш насила някакви неща.
    Спомням майка ми колко разстроена беше след една командировка в Турция, един от директорите на фирмата, с която трябваше да сключват договор, беше отказал да се ръкува с нея, защото е жена. Там проблема наистина е сериозен и пак няма да се реши с викане. Решава се с образование и възпитание.

    Bloodymirora, ако една жена търпи мъж, който се й говори на: "Остай я тая пача", "Патко ма, ела тука", то тя наистина е патка.

    Eneya - относно съскането и клюкарстването, има и такива мъже (написала съм го в поста), но поне по лични наблюдения, жените са в пъти повече. Относно "Бъгнат модел жена", не беше изказано на база стереотип, а на база личните наблюдения на човека :)

    Случайна, не знам след 10 години какво ме чака, но както има жени които са патки и такива, които не са, така има и мъже, които искат вечер да ракийката и салатката, а ти да се оправят. Но има и такива(и познава достатъчно такива примери), които помагат в домашните задължения и не ходят да шльокат бира докато жените им гледат ревящото бебе вкъщи.

    Анонимен, надявам се да не прозвучи изключително грубо, но "щото, докато професията съм си я избрала сама, при пола не е така." ми звучи все едно съжаляваш, че си се родила жена и се чувстваш много гадно от този факт.
    Относно това, че във всяка шега има доза истина... ами аз за всеки един виц за жени (и за програмисти също), мога да посоча съответен истински пример с реален човек. И все пак смятам, че способността за самоирония е изключително ценно качество.

    размишльотини, относно жените и IT-то, прочети това. Аз съм съгласна с него.

    Pippilota, "изока"=? :-)

    Пламен, мерси, честно казано очаквах да отнеса доста псувни и викове, а до тук дискусията е учудващо културна :)

    ОтговорИзтриване
  14. Много хубав пост с много интересни линкове из него. Някак съм пропуснала предишните зачеквания на темата при теб и Пипилота, което е жалко, защото съм изцяло на вашето мнение :) И за феминистките блогове, и за абсурдността на това да сменяш едно съществително с прилагателно, и за това, че е хубаво да ти отварят вратата, и за раждането, и за патките... Палци горе :)

    ОтговорИзтриване
  15. Да се изокаш, значи да си кажеш най-накрая какво ти е на душата, че много си търпял и ти е кипнало (образно казано).
    Има един много хубав и кратичък разказ на Чудомир:"И я че изокам някой ден" - много е весел, препоръчвам го! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Не я знаех тази дума. А разказа ще го прочета :)

    ОтговорИзтриване
  17. Никога не бих започнала работа за организация, която ми плаща по-малко отколкото на колега, който извършва същото количество труд при същото качество. Ако отначало съм била подведена (т.е. не съм знаела за реалните заплати) -- веднага след като се осведомя ще поставя ребром въпроса пред прекия си мениджър, пред HR-a, че и до най-големия шеф ще стигна, но няма да оставя въпроса нерешен. That simple. Защото вярвам в способностите си и никога, ама никога не позволявам на някого да ме подценява.

    Защо Gimli не е защитила интересите си? Разчитала е на някоя феминистка организация да вдигне глас вместо нея? А не се е ли сетила, че плащането на по-ниска заплата на новоназначените е редовен номер на шефовете? Когато отиваш на интервю някъде те питат "Каква заплата очакваш?". Ти даваш някаква примерна цифра, която понякога е по-ниска от планираната от страна на мениджмънта за съответната позиция. Компанията ама никога няма да даде по-висока от исканата сума, никога! Което е нормална пазарна практика все пак. Затова като кандидатстваш някъде за работа си правиш проучвания за съответното място: какви са условията, какви са заплатите, всичко. И отиваш подготвен на интервюто. Дори и да те избомбят за първите 1-2 месеца, след това когато вече си доказал способностите си, може да предоговориш взаимоотношенията с работодателя. А не да мрънкаш по блогове и форуми.

    Извод: да плащаш някому по-малко не е сексистка практика.

    И въобще защо някои жени настояват, че всичките им неудачи са плод на сексизъм, политическа некоректност и прочие независещи от тях фактори?

    ОтговорИзтриване
  18. ( съжаляваща за пола си, анонимна :) )
    Абсолютно грешиш, не съжалявам за това, което съм.
    Съжалявам малко, че ( не знам защо) очаквах не думите ми да бъдат нападнати, така че да прозвучи сякаш аз имам проблеми със себеусещането или с викане, а просто да дадат позиция, както аз благодарих за твоята. Не е случайно последното изречение- че в крайна сметка хората ги определят по-важни неща от пола, който може да види, вижда.
    Всичко добро, това е твоят блог и в неговото пространство не мога да искам друго, по-уважително отношение към мнението ми.

    ОтговорИзтриване
  19. @анонимна,
    наистина се извинявам, ако е прозвучало неуважително и нападателно, не беше това целта, просто изречението написано по този начин точно такова впечатление оставя.
    "в крайна сметка хората ги определят по-важни неща от пола, който може да види, вижда." ми харесва, бих допълнила, че който не може да го види е идиот и проблемите в държанието му не се ограничават само до обиди към жените. (написала съм си мнението за идиотите малко по-горе, няма смисъл да се повтарям)
    А относно сексистките шеги, в поста не съм дала конкретни примери, но едно от нещата, които са ми се сторили най-абсурдни беше как скочиха срещу рекламата на guiness, на която аз лично адски много се смях.
    Света би бил много по-хубаво място, ако хората(в конкретния случай - жените) имаха повече чувство за хумор :-)

    ОтговорИзтриване
  20. този текст доказва, че си програмист :) жените не-програмисти не пишат такива работи.

    ОтговорИзтриване
  21. @ случайна: 10-те години брак са проблем на тази, която е абонирана за мръсното пране и чинните и не предприема нищо за да промени това положение на нещата... Какво уважение заслужава човек, който търпи подобно отношение - ами никакво.
    @ iffi - Евала за мнението, не виждам как може по-ясно да се кажат нещата :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Привет, @if__fi! ;-)

    Само искам да кажа (няма да наливам масло в дискусията), че това е един страхотен блог пост, и един от най-хубавите текстове, които съм прочел през последните няколко месеца! Честно!

    Просто нямам какво да добавя или допълня...

    Мисля, че всеки, който те познава, вече е късметлия! ;-)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. ako chovek viarva na napisanoto tuk i pri pipilota, shte si pomisli, che v bylgaria niakakvi ordi feministki vilneiat po ulicite i zaradi tiah decata noshtem synuvat koshmari.

    ne moga da razbera zashto zashtitavaneto na takiva "strashni kauzi" kato ravnoto zaplashtane i borbata sreshtu negativnite stereotipi tolkova vi pritesniava.

    iffy: po kakyv nachin tvoiat jivot stava po-losh ot tova, che niakakvi hora se boriat za ravnopostavenost?! nikoi ne te e prinudil na sila da spresh da si brysnesh krakata, nali?

    ОтговорИзтриване
  24. В disclaimer-a пише, че поста е на база прочетеното в блогове. По улицата не съм видяла нито една феминистка, която да се бори за нещо. Което всъщност е парадоксалното. Как точно се "борят" за равни заплати? Като мрънкат по блоговете, вместо да се договорят с работодателя си като нормални хора (за справка, виж коментара на Антония малко по-горе).
    Страната ни е достатъчно нормална в това отношение, че да можеш свободно да преговаряш за заплатата си, без да се налага някакви феминистки да те "защитават". И после защо имало стереотипи, че жените били слаби и не можели да се справят сами и все имали нужда от помощ.
    Негативните стереотипи...хм... как точно се "борят" с тях? Пак с крякане (по блоговете например). Както писах по-горе, уважението се печели с действия, а не се налага насила с "Аз съм жена и съм ти равна. Уважавай ме! Уважавай ме! Уважавай ме!". Така само се затвърждават стереотипите.
    Мен никой не ме е наричал "тъпа патка" и не се е държал унизително с мен.

    P.S. Следващия път, пиши на кирилица, моля. Шльокавицата уврежда зрението и нервите :)
    P.P.S. "iffi" се пише с "i" накрая, не с "y" :)

    ОтговорИзтриване
  25. @Анонимен: Проблемът е не в каузата, всички я прегръщаме, разбира се. Цялата драма е от начина, по който група дами завземат правото да говорят от името на всички жени. И го правят с невероятна агресия, която отблъсква ужасно, откривайки дискриминация навсякъде -- дори когато е очевидно, че няма такова нещо.

    ОтговорИзтриване
  26. @Антония, перфектна формулировка :)

    ОтговорИзтриване
  27. И според мен, и според съпруга ми, прочетеното и видяното тук е безумно. За да се радваш на псевдорекламки като гореспоменатата на Гинес, трябва да си ограничено същество, а не такова с чувство за хумор. За да си мислиш, че било много готино да си жена, понеже виждаш ли те ухажвали и ти сипвали в чашката... ми хубаво, айде стани на 40-50 години и да видим дали тогава пак ще се радваш. Но не ме учудва, в България е пълно със смешни хора, които никога не са се замисляли по-сериозно над проблемите си, даже и не осъзнават че всъщност имат проблеми, обичат да си заравят главата в пясъка - и хоп! - феминистките били смешни и крякали. Крякате вие, и то като кокошки. И се държите като такива, за обслужване на нуждите на петела, без даже да го осъзнавате.

    ОтговорИзтриване
  28. Хм, по въпроса за рекламите се сещам, че една българска бира беше осъдена за рекламата "Какво му трябва на човек?" Помните, нали. И много се смърди за реклами като нея и на гинес.
    Само не се сещам, защо след като ме убеждават от два дена, че феминизма се бори за равни права, никой не тръгна да защитава правата на мъжете след рекламата на българската паста за зъби:"какво й трябва на една жена - многофункционална кола, многофункционален мъж..."

    ОтговорИзтриване
  29. кажи му анонимен и не го обиждай повече

    ОтговорИзтриване
  30. @Анонимен, хм защо съпруга ти не си напише мнението? "Мъж под чехъл" ли е? И защо се криете зад "анонимен"?
    Мен ме кефи да съм жена. На 40-50, ще ме кефи някой да е мил с мен дори повече от сега. На теб ако не ти харесва да си жена, има решение :)
    И предпочитам да се смея на смешни реклами, отколкото да имам тотална липса на чувство за хумор :P

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря за предложенията, не са ми нужни. Не знам къде видяхте, че имам желание да си сменям пола, или че съпругът ми е под чехъл. Но и не очаквам друго от ограничени мозъчета.

    ОтговорИзтриване
  32. Колкото до чувството ми за хумор, такива като вас не са ми нужни да го оценяват. Няма и да могат :) И не се безпокойте и за него - имам си го.

    ОтговорИзтриване
  33. ... А жените компютърждийки радват и им се обръща внимание и на 50. Майка ми е един пример :)

    А анонимно се пише ако те притеснява мнението ти да се свърже с теб, което за текущата тема говори лошо за анонимните :)

    ОтговорИзтриване
  34. Хич не ме притеснява да си защитя мнението. Не ми се занимава с обяснения кое и защо. Казвам се Ева, съпругът ми е Станислав. Ето - не съм анонимна.

    ОтговорИзтриване
  35. Аз офтопик малко, ама какво се хванахте с тва "10 години абонирана за мръсно пране и чинии", като че ли на реката се ходи и ръчно се пере, а не е да пуснеш за 5 минути една пералня. :p
    Сякаш е едва ли не срамно вече жена да си признае че й харесва да се грижи за семейството си..

    ОтговорИзтриване
  36. January: 1.Едно е да ти харесва, друго е да си длъжна.
    2.Като е толкова лесно, защо мъжете никога не го правят?

    ОтговорИзтриване
  37. Жалка работа, само да ти кажа, че между muffin и парцал няма разлика :) Хайде със здраве, моме, внушавай си, че си много умна, трагична си :))) А и много от коментарите тук в твоя подкрепа. В Чалгарийка такива ми ти "умници" се пръкват. Чуло-недочуло, прочело-недочело, и се изказва. Пък и готово съвети да дава, гледам линкове към Уикито си турила тук-там :)))
    Няма смисъл да се говори с тебе де, както казах: здраве да е. Само, моля ти се, стой си и се подвизавай в твоя си блог, не ходи да оакваш малко по-смислените места.

    ОтговорИзтриване
  38. @Случайна: Не стереотипизирай :) Повечето мъже ГО правят.

    @Anonimen: С този агресивен тон за пореден път доказваш тезата ни, че войнстващите феминистки са злобни, нетолерантни и недопускащи чуждо мнение. Честито, отдава ти се добре.

    ОтговорИзтриване
  39. [цитат]January: 1.Едно е да ти харесва, друго е да си длъжна.
    2.Като е толкова лесно, защо мъжете никога не го правят?[/цитат]

    Лъжа и измама! Аз съм мъж, обаче чистя, пера и готвя, при това с удоволствие. И пазарувам. И прахосмукачка умея да ползвам. Мога да мия и съдове, и го правя често... Да продължа ли?

    Аман! Аман от стереотипи и тъпотии! :-(

    Аз смятам, че всеки е свободен. Ако някой са го вързали да стои до печката, да си стои там. Ако поиска, ще се освободи. Или ще промени нещо. А ако не иска - ще се оплаква и ще си чисти и мие, и никой няма да му помага... И после ще се оплаква, че жените били такива, а мъжете - онакива...

    Ако някой го бият, да се освободи. Да се защити. Ако някой са го накарали да стои 10 години до печката, да се промени. Да промени живота си. Никакви феминистки движения няма да помогнат на него (на нея), ако не иска. Само няма да стане, извинете...

    Сега се оттеглям от таз дискусия, че много смешна стана... Имам да мия съдове... :-p

    ОтговорИзтриване
  40. Абе щом опря дискусията до битовизмите, смятай.. ;)
    Феминизма, какъвто трябва да бъде, е доста далеч от споровете кой ще изхвърля боклука тая вечер и кой ще мие чиниите.
    Веднъж след като е установено равноправието между половете по отношение на право на образование, право на работа, участие в обществения живот и тн тн, феминизма си е свършил работата. Задълбаването, чопленето в дреболии, емоционалното изнудване всички жени да бъдат зорлем приобщени към идеята само налага нови окови на жените. Те си имат вече свободата, пък да правят каквото си щат с нея. ;)

    Колкото до случайни сексистки подмятания, вицове, реклами, даже и да не мога да оценя хумора, няма да се почувствам застрашена просто защото от това няма да загубя правото си на глас, нивото си на заплащане и прочее. А цензурирането на подобни неща е безумна глупост, ако ще градим свят на политическа коректност I'm out. ;o

    ОтговорИзтриване
  41. Четейки Анонимната, започва да ми идва на акъла колко близки са фанатичните феминиски, фанатичните християни и фанатичните ислямисти. Iffi, оглеждай се за коли-бомби :)

    Иначе анонимката официално можем да я броим за трол, отговаря на каноничната дефиниция. Даже не смятам, че може да се брои за феминистка, а просто за нещо, което си няма друга работа и се чуди с кой да се дъвче.

    ОтговорИзтриване
  42. Хех, добро утро на всички :)
    Стигнах благополучно до работа, нямаше коли-бомби или феминисти, които да ме причакат зад някой ъгъл.

    Иначе снощи успях да се набия между шамарите в блога на OpenlyFeminist. И изводите са, че Gimli една трезво мислеща, IT девойка, с която бих се радвала да се запозная и на живо. Снощният й коментар е доста подробен.

    Уви останалите коментиращи (с изключение на Ena) веднага скочиха с лични нападки, да говорят глупости, очевидно без да са информирани нито за ситуацията в IT света, нито със ситуацията при Gimli, нито с моята гледна точка. Нито четат какво им пишеш или какво си писал преди, нито се опитват да видят чуждата гледна точка... тъжна история.

    Относно мъжете и домакинските задължения - познавам доста висок процент мъже, които наистина помагат вкъщи и не оставят жените си да се трепят с всичко :)
    И съм съгласна с Michel, на никой не може да му бъде помогнато, ако той/тя не го поиска сам(а)

    ОтговорИзтриване
  43. Специално благодаря за теорията за стълбата, досега не съм попадал на нея. Респект :D

    ОтговорИзтриване
  44. Привет, iffi :)
    Мерси за последния коментар.
    Радвам се, че се разбрахме. За мен беше много странно как от опозиция, в един момент се превърнах в лицето на войнстващия феминизъм :)

    Поздрави. Ще разгледам тук като ми остане повече време.

    ОтговорИзтриване
  45. Определено незаинтересоваността или нежеланието да се разбере отсрещната гледна точка е нещо, което забелязвам, ифи, но определено наблюдавам, че това се прилага и от двете страни. Той самият този пост е започнат с този тон. Обидите също.

    А инак изобщо не ми е странно, че гимли се е превърнала в лицето на войнстващия феминизъм, за хора които не са чели нейни мнения преди. Тук няма никакво значение дали гимли се определя като феминистка или не и какво мисли за феминизма. Просто едно описание на случка, в която към теб е приложена несправедливост, вече звучи като оплакване за определящите се като нефеминисти. А оплакването за тях е нежелателно... http://razmisli.wordpress.com/2008/12/19/life-strategy/ Или пък съвсем необосновано, защото никак не е вярно, че е дискриминирана. Затова който се оплаква от дискриминация автоматично се превръща във войнстващ феминист, в съзнанието на тези хора. Гледна точка, нормален разговор, няма значение.

    ОтговорИзтриване
  46. Познавам Ивето лично и сериозно ви казвам - радвам се, че познавам такъв човек. Слава богу не е единствена, но са малко хората като нея и това ме кара да се чувствам зле в този сепаратистки свят на сексуално, полово, политическо и т.н., изреждане до безкрай, деление на хората.

    п.с.
    "Бъгнат модел жена"... ето ти стереотип.

    Ей, Енейа, ти на всякъде търсиш стереотипи. Чувала ли си поговорката "Който търси намира"? Престани да се оплакваш и да търсиш под вола теле, че каквото си теле - най-вероятно да намериш вол под себе си!

    ОтговорИзтриване
  47. Имам приятел, чиято жена отговаря на описанието "войнстена" или "фанатизирана" феминистка. Или и двете. Той си я обича и си я търпи, макар ние вече да не ходим у тях заради нея и по-точно, заради отношението и към всички нас - приятелите му и нашите жени.
    Споделих с него за дискусията тук. Ето какво каза:
    След ожесточените "битки" през деня в името на равенството между половете, вечер в леглото, тя НАСТОЯВА да бъде по-слабия пол. Във всяко едно отношение.
    Няма да коментирам.

    ОтговорИзтриване
  48. като видях картинката с момичетата от HOOTERS с плаката "Жените не са за украшение" се сетих, че всеки път като съм там ми минава мисълта "горките - какво им се налага да работят само защото са красиви". Ама какво да се прави - не, че не искам да повярвам (че има наистина момиче-истински програмист), просто не мога да срещна още. Ще трябва да го отпразнувам достойно ако стане :-) Просто нямам случай до сега да водя нормален спор с момиче (примерно по на бира - до сутринта), което да защитава (защити) някакво свое мнение. Ако ще и от "какво е оптималното представяне на трансформациите на Кларк и Парк за определен микроконтролер при управлението на асинхронен трифазен двигател" та до "как е възможно в 64kb да се компресира http://professor.data.bg/p/files/download/10305699/fr-030%20candytron%20party.exe"
    Може би има такива момичета ама не и в нашия офис или хората който познавам. Могат да преглъщат всичко ако си им го сдъвкал на дребни хапки, но дадеш ли им по-голяма се давят...

    ОтговорИзтриване
  49. За съжаление, напълно безсмислен спор, породен от непознаването на феминистките идеи и активизъм и предубедено четене на феминистки блогове. Анти-феминистката истерия и злоба, вихрещи се тук и другаде, са удивителни, като се има предвид колко малко хора в България са готови са заемат крайно-непопулярната позиция на феминисти, дори когато я намират за смислена.
    Стефка

    ОтговорИзтриване
  50. >"...мъжете да питат защо няма жени хамали, зидаромазачи или боклукчии"

    Е, дълги години еталон за "съвременна жена" бяха Мара Бетонджийката и Пепа Кранистката. :)

    Поздрави!
    Чудесна статия, няма какво да добавя.

    @Стефка
    аз намирам феминистката позиция за смислена, но повечето феминистки блогове са масово пълни с безсмислици.

    ОтговорИзтриване
  51. Евала, наистина добра статия, добри мисли... :)
    Мога да кажа, че подкрепям всичко написано. :)

    ОтговорИзтриване
  52. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване