вторник, август 07, 2007

Лятна почивка 2007, част 1 - БДЖ емоции

Тази година почивката на море прекарах във Варна, 6 нощувки, само 4 плажа, минимален тен (да не кажа - никакъв) и много приятни емоции и 1 ден при баба и дядо на Розино.
Като за начало ще започна с впечатленията от родните влакове:

The good side of БДЖ:

За първи път се возих във спален вагон. Взехме си 1ва класа, защото са по 2ма човека в спално купе (въпреки че има 3 легла). Приятната изненада беше, че е по-чисто отколкото очаквах, което разбира се не значи идеално чисто, но все пак е приемливо. Представях си спалните купета малко по-широки, а те са толкова тесни, че има място само колкото да се обърнеш. Като цяло 8 часа пътуване в спално купе е за предпочитане пред 6 часа сгърчване на автобусна седалка.

The dark side of БДЖ:

Дотук с приятните впечатления ...

Тъй като решихме да скъсим с един ден престоя на морето и да отскокнем до баба и дядо на Розино, и да разгледаме Карлово и Сопот, трябваше да си купим билет за влака до там. Вече бях погледнала в сайта на БДЖ как точно става придвижването(бързия влак Варна-София до Карлово и от Карлово - пътническия за София, който спира и в Розино)... и ... отиваме на варненската гара за билети. Там има 3 гишета, на едно от кото имаше хора, а на другите две лелките се правеха, че не ни виждат.
Ива: Работите ли?
Лелка: Кажете какво.
И: 2 билета за с.Розино, Карловско.
Л: Това след коя спирка е?
И: ???? ами не знам //не би ли трябвало тя да ми каже
Л: Ами той сигурно влака не спира там.
И: Много ясно, че не спира, трябва да се прекачим на Карлово. //защо пак аз трябва да и го казвам
В този момент лелката започна да цъка с 2 пръста на един DOS-овски software и на мен ми се доплака. Напечата някакви билети и аз:
И: Ама не може ли 1ва класа? //разликата в цената е 3 лв, а в 1-ва класа е къде-къде по-просторно и малко по-чисто
Л: (Троснато) Ами до Карлово може.
И в този момент извади една папка (истинска, хартиена) и започна да рови...
Л: А запазени места искате ли?
И: Да.
Взе да отмята на едни листи местата.... В крайна сметка получихме заветните билети, но на тях не пише в колко часа се прекачваш, та се върнах да я питам и получих доста нелюбезен, но все пак информативен отговор.

Малко недоумения и въпроси свързани с БДЖ:

  1. Защо след като са се хванали да си направят такъв хубав и удобен сайт, лелките, които сигурно са там още от СОЦ-а (и си мислят, че никой не може да ги уволни, а ТРЯБВА! и се държат така все едно си натрапник, нарушаващ почивката им) цъкат с по един пръст на DOS-овски програми, които едва са вързани в някаква мрежа?
  2. Защо няма система за онлайн резервации на билети?
  3. Защо не уволнят бабките и не сложат някакъв нормален софтуер и не печатат нормални билети, на които да пише в колко часа, къде си сменяш влака?
  4. Или още по-добре... Защо уволнят лелките и не сложат автомати (както е в Германия) в които си пъхаш парите/картата и с няколко цъквания си получаваш билета.
  5. Защо във влака никой не ти казва коя е следващата спирка, а не да дебнеш всяка гара, дали е тази, която ти трябва. Има говорители в купетата, само някой трябва да си направи труда да запише нещо от рода на "Следваща гара Долно Нанагорнище" и да го пуска по говорителя в подходящия момент.
Това са някакви малки неща, които биха направили живота на клиентите на БДЖ доста по-удобен и ще им остава само да чакат радостния момент, в който и ние ще си имаме чисти влакове, които не смърдят и се движат със 220 км/ч като ето този:



:)

2 коментара:

  1. Едно от тези неща е направено в новите дрезини Дезиро (доколкото знам производство на Сименс), където женски глас известява пътниците коя е следващата гара. Останалото е още във сферата на желанията ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Защото живеем в България?
    На мен ми се е случвало няколко пъти в обикновените мотриси - да се казва коя гара/спирка е следваща и да се предупреждава като се затварят вратите.

    ОтговорИзтриване