петък, август 17, 2007

Сопот, Shambhala или "Най-добрият начин да похарчиш [40-130+]лв"

Нямам представа колко от вас са посещавали Коколандия, но ако сте виждали какво е, сега си представете нещо още по-огромно с окачени на 6-7 метра над земята мрежи (за да не се пребиете, ако паднете от някое от препятствията), с мнооого по-интересни и атрактивни препятствия. Това място се нарича Adventure Park Shambhala.
Оказахме се там случайно и в доста ветровит и облачен ден. Като видях Adventure Park-a очте ми буквално блеснаха, но тъй като облеклото ми включваше къса поличка, потниче и чехли, а и финансовото ми състояние, не беше цветущо (след цяла седмица на море), реших, че този път само ще гледам, а следващия ще се катеря :)
Все пак не се разминах само с гледане.... зачудих се за какво служи една 12 метрова мрежа и към мене се доближи един от работещите в парка и ми предложи да се кача.
"Ама аз не съм с подходяща екипировка"
"Ами най-много да ти се видят гащичките"
"Аз всъщност за чехлите си се притеснявам..."
"Ами ще се катериш боса"
...
нямах нужда от повече убеждаване, овързаха ме с въжета и...on the way to the top...



































































Както споменах, времето беше лошо... вятър, облаци.... тази мрежа вързана за 2 тънки бора, Ива минала 2/3 от пътя то върха крещи "Ама тези борове много се клатят, нали няма да се счупят" и получава отговор "Няма, спокойно"... 2 метра под върха, ръцете вече ме болят адски, мрежата се е огънала под тежестта ми, а боровете си се люлеят ли, люлеят... а в главата ми кънти " Още малко, Ивче... още 3 квадратчета... няма да се отказваш... още съвсем малко остава"... а боровете се клатят.... стигнах до върха... победен вик...




слязох 1-2 метра надолу и ми казаха да се пусна... ама как ще се пусна, аз съм на 10 метра височина... пуснах се и ме свалиха надолу малко по малко... като се озовах на твърда земя, ръцете ме боляха(както и още 2 дни след това), но чувствах такъв прилив на адреналин, че можех да изтърча Сопот-Розино и обратно без проблем.

Но тъй като Сопот е най-доброто място в България за скачане с парапланер, атракциите не спират до тук. При желание и финансова възможност да полетиш, това е възможно със SkyNomads. При добри атмосферни условия, може да скочиш с инструктор и да усетиш какво е да полетиш, а дори и може да запишеш няколкодневен курс по парапланеризъм.

И за да е екстремото преживяване пълно, може да се метнеш с бънджи от моста на Клисура или Розино (не е далече от Сопот).

И така, равносметката:
Adventure Park Shambhala - ок. 40лв.
Скачане с парапланер - 60лв.
Скачане с бънджи - 35лв.

И така... мисля следващото лято вместо една седмица на море да прекарам 2-3 дни в Сопот :)

5 коментара:

  1. Понеже съм от този край мога да ти препоръчам да ползваш услугите на хижите горе!Първата е "Незабравка" и придлага сравнително евтино и доста луксозно спане, намира се на втората станция на лифта;)Малко по-далеч е "Дерменка", чувала съм, че също е много добра.Ако имате свободно време можете да разгледате и Средновековната крепост в Аневското кале.Тя се вижда още докато пътуваш през подбалканската...И още нещо да ви препоръчам :) близо до Калофер e и най-високият водопад в България (или поне така съм чувала) - Райското прйскало. И така пожелавам ви весело прекарване...

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за съветите,
    ех... с нетърпение чакам следващото лято :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Като идея ме запленява и мен. Миналата година бях в Сопот и пробвах само парапланерите. Може и аз догодина да отида за другите 2 неща. Но това пък зависи от това за какво точно ще си похарча парите, които ще спестя до тогава, защото имам още едно-две добри идеи. :)

    Само едно поправка - излитане с парапланер, а не скачане. :) И на мен ми направиха същата забележка на времето.

    ОтговорИзтриване
  4. Хах, предполагам, че ако го бях правила, нямаше да бъркам "излитане" със "скачане" :-)

    Мерси за забележката

    ОтговорИзтриване
  5. Ооо, Незабравка е екстра! Аз съм обикалял района 2-3 пъти и много ми харесва.
    Преди време Добрила беше планинската хижа с пет звезди, но за съжаление сетиха се да надуят цените и в момента е планинския ресторант с пет звезди :(

    ОтговорИзтриване