четвъртък, март 27, 2008

Странно

Днес колежката ми Мими ме помоли да отворя линк ( http://www.myjavaserver.com/~adombev/maria.jpg ) към една нейна снимка и да и кажа какво виждам. Разбира се, видях Мими с блестяща от здраве усмивка


Оказва се обаче, че на нейния компютър не се показва снимката й, а Буш, размахващ пръст:


click върху screenshot-a за да го видите в пълния му блясък


В един момент открих, че ако в адреса сменя ~ с %7E и аз виждам Буш, а на теория не би трябвало да има разлика между двата адреса. Зачистих си cache-a - никаква промяна.
Още по-странното обаче е, че при нея нещата се появяват наобратно, т.е. ако напише адреса с ~ вижда Буш, а ако го напише с %E - собствената си снимка. Каза, че от 3 дни вижда Буш и също е пробвала да си изчисти cache-a. Разпратих и двата линка на 3-4 човека, които виждаха само Мими и ми се чудеха защо се изумявам, когато ми кажат, че виждат едно и също нещо.
Ето и двата линка (които би трябвало да са едно и също нещо)

http://www.myjavaserver.com/%7Eadombev/maria.jpg
http://www.myjavaserver.com/~adombev/maria.jpg

Нарочно ги слагам като текст, защото иначе html-a ги интерпретира винаги като %7E, ката че ако ползвате addon от рода на linkification, просто копирайте адресите на ръка. Или експлицитно пробвайте да смените ~ с %7E и обратно. Интересно ми е някой друг ще успее ли да види Буш.
А някой има ли обяснение на цялата странна история?

17 коментара:

 1. ~ значи хоум директория на потребителското име което я следва. Според мен администратора си е бил направил шега на всеки невалиден адрес да връща снимката на Буш :)

  ОтговорИзтриване
 2. Да, но защо тогава, когато на нея и показваше Буш, на мен ми показваше нейната снимка и обратно?

  ОтговорИзтриване
 3. Защото си се объркала ;)

  ОтговорИзтриване
 4. Уви, проверихме нееднократно, наистина ги показваше наобратно.

  ОтговорИзтриване
 5. Анонимен27 март, 2008 18:33

  А при мен и на двете места се показва нейната снимка (IE6, Firefox).

  ОтговорИзтриване
 6. И от двата линка виждам Мария:)

  PS FF 2.0.0.13, WinXP

  ОтговорИзтриване
 7. Аз също виждам Мария и на двете снимки.
  Firefox 2.00.13, Win XP.

  ОтговорИзтриване
 8. %7E е всъщност ~ , но encoded. Повече информация може да се прочете ето тук:

  http://www.blooberry.com/indexdot/html/topics/urlencoding.htm

  защо обаче browsera го интерпретира грешно, виж, това е интересно ;)

  ОтговорИзтриване
 9. На Огнената лисица в началото ми се показваше снимката на Буш, без значение дали ще използвам директно тилдата или енкодинга за тилдата, обаче след като си изчистих кеша, започна да ми се показва само снимкатка на девойката. На IE6 винаги ми се показва снимката на девойката. И това пробвано на WinXP, докато на Fedora Linux пак с Огнената лисица, си се показва винаги пак снимката на девойката :)

  ОтговорИзтриване
 10. И при мен показва Буш само във Firefox. IE си показва Мими винаги. Интересното е, че вчера се беше оправило по едно време, а днес пак виждам Буш.
  Brand, знам че ~ и %7E са едно и също нещо и затова писах в поста, че на теория не би трябвало да има разлика. Но снимката на Буш е факт, който започва да ме озадачава все повече...

  ОтговорИзтриване
 11. Здравейте :-) Аз съм виновницата за дискусията.. През изминалите няколко дни си чистих кеша няколко пъти и резултат нямаше - все гледах Буш. Днес си изчистих кеша ОТНОВО и вече не го виждам, виждам себе си :-)

  ОтговорИзтриване
 12. Аз обаче продължавам да го виждам...

  ОтговорИзтриване
 13. Ами и аз очаквам да се появи по някое време.. Вече съвсем нямам обяснение :-)

  ОтговорИзтриване
 14. Само Мария виждам. През ИЕ, Макстън (не че не е същото) и ФФ. Т'ва е положението.

  ОтговорИзтриване
 15. BUSH - после като сменя с ~ и виждам Мими! :) ха сега де - с мозила последна съм - (beer) умнотиика срещу посещение... ;) хаха хехе :) (wave) най-тежко е да разбереш че си излишен,... там където си бил НЕЗАМЕНИМ! (y) време за 1 клик - тук -
  Increase security http://nelis-city.myminicity.com - имаш ли :) хехе - мерси предварително... ;) (bow)

  ОтговорИзтриване
 16. Аз имам проблем с снимка в ICQ ...50 % от познатите ми виждат снимка на мъж другите на стандартно човече от галерията на ICQ това се случва независимо от клиента. Ходих на сайта на ICQ сменях снимката проработва но само за час два после отново идва симпатичния младеж от азиатски произход...Накрая просто се предадох и сега си стоя с него :)

  ОтговорИзтриване
 17. geri, на някой от познатите ми също му се беше случило нещо подобно. За съжаление не мога да си спомня на кого. Но, ако питаш Google, сигурно ще намериш решение :-)

  ОтговорИзтриване