събота, март 22, 2008

Rubik's Revenge


Имам си вече 4x4x4 кубче на Рубик :-)
Още ме е страх да го разваля, но предчувствам, че ме чакат endless hours of fun, докато се боря с него. В седми клас помня, че успявах да наредя обикновеното кубче за около 60 секунди, но с това не ми се мисли как ще е. Стискайте ми палци :-)

19 коментара:

 1. А къде може да се закупи този красавец?

  ОтговорИзтриване
 2. Аз си го взех от един магазин на детски играчки в Бремен. Предполагам, че ако го няма в българските магазини за детски играчки, винаги може да се поръча от ebay или amazon ;-)

  ОтговорИзтриване
 3. Прав си, благодаря, за поправката :-)

  ОтговорИзтриване
 4. Петър Рашев23 март, 2008 16:46

  И мен ме плаши мисълта от нескочаеми часове на въртене. брат ми се захване с едно кубче преди месец... май му омръзна да се мъчи.

  ОтговорИзтриване
 5. Надявам се не се опитва да измисли алгоритъма сам :-)

  ОтговорИзтриване
 6. Ако имаш алгоритъма е детска играчка...

  http://youtube.com/watch?v=htnL1KTpaY8

  ОтговорИзтриване
 7. Ако искаш, разучи алгоритъма, ще ти дам да си поиграеш ;-)

  ОтговорИзтриване
 8. Можете да купите подобно кубче, че и по-сложно, от магазин Без паника - може да проверите на уеб-адреса на магазина

  ОтговорИзтриване
 9. Наистина в "Без паника" има много интересни неща, аз оттам поръчах за подарък power ball, който е много зарибяващ наистина, но има един сериозен недостатък - много лесно се чупи, а стигането дотам да се счупи също става много лесно, защото така да се каже power ball-а върви сам по масата ако го оставиш с малкото топче към повърхността след като си го въртял. Иначе аз от без паника съм си харесала душ-радио - това ми е мечтата - да слушам музика докато се къпя!!! Някой ден ще си позволя тази глезотийка ;-)
  Ние в офиса имаме пирамида на Рубик. Още не сме я наредили :-D

  ОтговорИзтриване
 10. На Power ball-a хвърлих око преди няколко дни. Определено той ще е следващата ми играчка и ако наистина лесно се чупи, сериозно ще се замисля дали да не си взема металния. А пирамида на Рубик не съм виждала. Може ли да я измъкнеш някоя вечер, като идем на бира, да я разгледам :-)

  ОтговорИзтриване
 11. Разбира се, още утре ще ти дам линк към снимка (не си нося кабела за телефона, за да кача снимка сега). А за следващата бира ще я взема.

  ОтговорИзтриване
 12. Да, силовото топче може да се счупи, ако го изпуснеш от високо, все пак е пластмата. Но ако се експлоатира правилно, опасността да се повреди е минимална. Все пак като се има предвид, че играчката служи да тренира мускулите на ръката и трябва да се внимава със силата, която се генерира и да не се изпуска бясното въртеливо нещо :)
  Аз засега нямам проблеми с моето, което си го взех преди две седмици, но определено много ми се иска да притежавам металния вариант :)

  ОтговорИзтриване
 13. Лесно е да се справиш с кубчето на Рубик :) Просто го разглобяваш и после си слагаш чарковете на правилното място. Цъкаш ги стабилно да не изпадат и е готово :) Бързо, лесно и тарикатско :D

  ОтговорИзтриване
 14. Няколко пъти ми се е рсзпадало кубче на Рубик в ръцете и обратното сглабяне не беше особено лесно. А веднъж без да исках го сглобих накриво и се оказа, че разглобяването е дори по-трудно, освен ако не отлепиш някоя от лепенките на централните парчета и не го разглобиш с отверка.
  С две думи, доста по-бързо мога го наредя с въртене (за около минута, най-много - две), отколкото със сглобяване и разглобяване. :-)

  ОтговорИзтриване
 15. А алгоритмите за нареждане при 4х4 подозирам са много по-различни, отколкото при 3х3...

  ОтговорИзтриване
 16. С алгоритмите от 3х3х3 и малко логическа мисъл може почти да успееш да наредиш 4х4х4. Обаче се получават грозни, непознати и неразрешими конфигурации понякога. Като си поиграя още малко ще спретна подробен пост с обяснения ;-)

  ОтговорИзтриване
 17. Аз като щастлив собственик на цялата серия от кубове от 2х2х2 до 5х5х5, трябва да кажа, че 4х4х4 е доста труден з подреждане. Има и доста особености – като например, че нямаш подредени центрове. Вярно е обаче, че след подреждането на средите (по двойки) на ръбовете и страните – се подрежда като 3х3х3. Тези важат и за 5х5х5.
  Радвам се че има все още фенове на най-великата логическа играчка ever!
  Успех!

  ОтговорИзтриване