вторник, април 29, 2008

Великденски приключения с вируси

Моят Великден тази година не беше изпълнен с много положителни мисли, а по-скоро с нагласата "мамка им на вирусите и на техните майки".
На компютъра в Габрово докато сестра ми ми показваше някакви снимки, забелязах, че до повечето от тях стоят папки със същото име като името на .jpg файловете. Като я попитах какви са тя съвсем невъзмутимо отвърна, че това е някакъв вирус и освен това спомена, че след всеки рестарт на компютъра се налага да си преинсталира bsplayer-a, ако иска да гледа нещо. След като приключихме с разглеждането пуснах един Avast! да сканира и изненада, семейството доста дълго време си беше отглеждало ето този красавец, който беше успял да се развихри в пълната си прелест. В първия сканиран 1GB от харда бяха намерени над 700 заразени файла... де що имаше .exe беше заразено, а и не само... някои от файловете изтрих, някои, ако ги бях изтрила щеше да бъде фатално, някои се опитах да преместя под карантина, но започваше да лъже, че няма място на харда (а място имаше предоволно много). Нервите ми не издържаха повече сканиране и го спрях, помолих сестра си да направи списък на нещата, за които се ползва компютъра и друг - на нещата, които иска да бъдат спасени.
Купихме едно кило CD-та и DVD-та и ми хрумна гениалната идея за експеримент, а именно, дали вкъщи ще успеят да се справят с Ubuntu. Свалих последното Ubuntu (Hardy Heron - кой им измисля имената?) и започнах да издирвам все пак някаква инсталация на XP, ако се окаже, че нещо с Ubuntu-то не е в ред или хората вкъщи се размрънкат, че не могат да се справят с него. Споделих със семейството намеренията си да им сложа нова операционна система и след въпроси от рода на "това някакъв вид windows ли е?" и "а някои друг по света ползва ли я?" се съгласиха без протести.
Backup-нах по-важните неща(backup-a ме преследва в последно време), и реших да пусна live cd-то на ubuntu, да видя дали ще има някакви проблеми. Всичко тръгна по мед и масло. Стартирах отново XP-то с намерението да спася част и от музиката, но уви... стигнах до startup екрана, след това до desktop-a и...никаква реакция... след още няколко рестарта, нямаше резултат... теглих му една &^%$#@&^$#%^$ и пуснах инсталацията на Ubuntu.
Всичко беше наред до момента, в който се оказа, че уж съм настроила internet connection-a, но интернет нямаше. Имах ping до default gareway-a, но само до там. По този повод се убедих в способностите на истисния админ да диктува команди посред нощ. Не знам защо след всяко рестартиране на обаче настройките за defaul gateway-a изчезваха. Не знам и по каква причина е един момент спряха да изчезват след рестартиране...
Освен това се наложи да сложа Firefox 2, защото Firefox 3 beta 5 (който си вървеше с Ubuntu-то) не поддържа любимите addon-и. Също така се наложи да махна съответния Firefox 3, защото след като вече бях настроила addon-ите и го включих да видя дали случайно няма да работят повечето от тях, оказа се, че не само не работеха, а и спряха да работят и след като пуснах Firefox 2. След това трябваше да затрия профила и да ги инсталирам и настройвам наново.
Тъй като нямах много време да обяснявам как се работи с Ubuntu, сложих на desktop-a линкове към skype, dc++, firefox, audacious и мястото където се предполага, че ще стои музиката и останалите неща. Настроих vnc server и изхвърчах да си гоня автобуса за София.
По време на пътуването имаше няколко обаждания с въпроси от рода на "како, защо не са ми анимирани смайлитата в skype", "како, как се сменя background-а" и "како, къде е папката program files. Ако някоя програма ме пита къде да я инсталирам, какво да кажа".
В крайна сметка на първите 2 въпроса сама успя да си намери отговора, което ме радва. И засега се налага само минимална помощ от моя страна през vnc.
Интересно е дали, и в кой момент, ще си поискат пак windows-a...

8 коментара:

  1. :-) Mojesh da bydesh sigurna, che shte poiskat. Wse edno pitash dali wodata e mokra.

    Majka mi e syshtata. Bqh i slojil edin Linux s grafichna sreda i wsichko. Polzwashe go, no mine ne mine den me ajkashe da instaliram pak Windows zashtoto bil tolkowa po-lesen. Da be... Nakraq i wzeh Mac i argumentite prestanaha. Sega problemyt e OpenOffice vs Microsoft Office for Mac.

    Sychuwstwam ti za problemite. Na rabota nqmam izbor i izpolzwam Windows. Mine ne mine den mi prawi takiwa magarii... i ne moga da go preinstaliram dori zashtoto e slujeben kompjutyr.

    ОтговорИзтриване
  2. Спря да изчезва default gw-то, щото оправих /etc/network/interfaces, имаше някакъв странен проблем с оформлението му май.

    Иначе ssh-а както винаги се оказа животоспасяващ :) Само дето беше малко криво пипането на мрежова конфигурация отдалечено (щото много често го осирам...).

    ОтговорИзтриване
  3. Ежедневно ползвам nomachine (www.nomachine.com) и работи като звяр. За да видиш какво точно има на екрана на другия компютър го пускаш в shadow режим или vnc само че на другия компютър трябва да има пуснато x11vnc. Но ssh си остава най-верния помощник.

    ОтговорИзтриване
  4. Версиите на Убунту са много лесни. От Dapper Drake нататък винаги са прилагателно + някакво животно, чието име започва със същата буква като прилагателното. Всяка следваща версия е с поредната буква в азбуката, след Hardy Heron идва Intrepid Ibex(H, I) следващата ще трябва да е нещо с J. Някой да се сеща животно с J. Аз само за едно се сещам в момента. Дали следващото (след Intrepid Ibex) Убунту няма да е Jumpy Jerboa...

    ОтговорИзтриване
  5. За съжаление след като след всеки автоматичен ъпгрейд ми забиваше нещо по компа ( я звук, я видео... ) и липсата на необходимото време да се науча как се работи явно, се върнах на ХР...А много ми беше удобно Убунту и Гном. И ако някой ми каже, че в мен е грешката, то получих съвсем официален отговор като представих компа първият път за сервиз - Toshiba support only Windows...

    ОтговорИзтриване
  6. Pierrot, това може да ти се случва САМО ако ползваш unstable дистрибуцията (т.е. например hardy преди да излезе имаше такива навици), на стабилната update-ите НИКОГА не са правили такъв проблем (имам директни наблюдения, машината ми вкъщи е на stable например). От коя beta си инсталирал?

    ОтговорИзтриване
  7. От официалният диск на Каноникъл. Допускам напълно аз да не съм направил нещо както трябва, въпреки, че ме напътстваше едни приятел от Gnome community в Париж, пак..

    ОтговорИзтриване