четвъртък, март 27, 2008

Странно

Днес колежката ми Мими ме помоли да отворя линк ( http://www.myjavaserver.com/~adombev/maria.jpg ) към една нейна снимка и да и кажа какво виждам. Разбира се, видях Мими с блестяща от здраве усмивка


Оказва се обаче, че на нейния компютър не се показва снимката й, а Буш, размахващ пръст:


click върху screenshot-a за да го видите в пълния му блясък


В един момент открих, че ако в адреса сменя ~ с %7E и аз виждам Буш, а на теория не би трябвало да има разлика между двата адреса. Зачистих си cache-a - никаква промяна.
Още по-странното обаче е, че при нея нещата се появяват наобратно, т.е. ако напише адреса с ~ вижда Буш, а ако го напише с %E - собствената си снимка. Каза, че от 3 дни вижда Буш и също е пробвала да си изчисти cache-a. Разпратих и двата линка на 3-4 човека, които виждаха само Мими и ми се чудеха защо се изумявам, когато ми кажат, че виждат едно и също нещо.
Ето и двата линка (които би трябвало да са едно и също нещо)

http://www.myjavaserver.com/%7Eadombev/maria.jpg
http://www.myjavaserver.com/~adombev/maria.jpg

Нарочно ги слагам като текст, защото иначе html-a ги интерпретира винаги като %7E, ката че ако ползвате addon от рода на linkification, просто копирайте адресите на ръка. Или експлицитно пробвайте да смените ~ с %7E и обратно. Интересно ми е някой друг ще успее ли да види Буш.
А някой има ли обяснение на цялата странна история?

вторник, март 25, 2008

Детска песничка

Тъй като в офиса бебешката тема е много актуална (вече даже книга мога да напиша по въпроса). И докато един колега търсил детски песнички за бебето си попаднал на ето тази:



Там във полето близо до морето
малката Мравка се срещна със Щурчето.
(Лариджимбалалилареро Лариджимбалалилала)

Каза Щурчето: - Къде отиваш, мила?
- Ще се омъжа, аз вече съм решила.
(Лариджимбалалилареро Лариджимбалалилала)

Каза Щурецът нежно и тихо:
- Щом ще си булка, то аз ще съм женихът.
(Лариджимбалалилареро Лариджимбалалилала)

В черквата бързо те се втурват през житата,
но там Щурецът падна и счупи си главата.
(Лариджимбалалилареро Лариджимбалалилала)

Малката Мравка с ръка на сърцето
очаква да чуе как ли е Щурчето.
(Лариджимбалалилареро Лариджимбалалилала)

Там от морето часът бие осем,
животът на Щуреца увиснал е на косъм.
(Лариджимбалалилареро Лариджимбалалилала)

Вече бие девет, а пък там от полето
казват, че спряло сърцето на Щурчето.
(Лариджимбалалилареро Лариджимбалалилала)

Удари и десет, а пък там от градчето
казват, че вече погребали Щурчето.
(Лариджимбалалилареро Лариджимбалалилала)

А в единайсет разбра се накрая
душата на Щурчето пристигнала във Рая.
(Лариджимбалалилареро Лариджимбалалилала)

Мравката каза: "Вече всичко премина"
и в зимника слезе да пийне чаша вино.
(Лариджимбалалилареро Лариджимбалалилала)

Да пийне чаша вино-ооо!


Не знам за вас, но поне според мен, това е доста далече от дефиницията за детска песничка. Единственото, което напомня на такава е музиката. Все пак дори и песен на Cannibal Corpse с подходящ музикален съпровод може да мине за детска песничка...

събота, март 22, 2008

Rubik's Revenge


Имам си вече 4x4x4 кубче на Рубик :-)
Още ме е страх да го разваля, но предчувствам, че ме чакат endless hours of fun, докато се боря с него. В седми клас помня, че успявах да наредя обикновеното кубче за около 60 секунди, но с това не ми се мисли как ще е. Стискайте ми палци :-)

Kultur Shock в Hamburg

Тази година пролетната ми разходка до Германия протича доста интензивно* и вчерашната програма включваше концерта на Kultur Shock в Хамбург. (За това какво шоу направиха в София, може да прочетете при Мило и при Крокодила).

Беше обявено, че вратите за концерта се отварят в 20:30, а самия концерт започва в 21:30. Ние пристигнахме на гарата около 21:20 и ни отне известно време докато се ориентираме къде е улицата, от коя страна трябва да е клубът, който търсим. В крайна сметка съвсем случайно го видяхме, отвън приличаше на изоставено хале описано с графити. Вътре изглеждаше като съвсем нормален бар, а до стълбището, което водеше към подземните части на заведението (където очевидно, щеше да е концерта), имаше лелка, която късаше билетите и биеше на китките забавни печатчета с пчеличка. Слязохме по стълбите и се озовахме пред вратата на празна зала с размери около 7 на 10 метра, отляво беше сцената с инструментите, а срещу входа - десетина човека разпльокани на кожени фотьойли и дивани. След едно голямо "Хм!", седнахме на един фотьойл, взехме си по една бира от бара горе и зачакахме. По-голямата част от хората по диванчетата бяха тийнейджъри, на които трудно можеш да им дадеш 18. Стените бяха одраскани с графити и олепени с лепенки. На тавана имаше някакви кюнци. Музикалния фон мина през рага, руски песни и разни приспивни песни. От време навреме разни хора идваха на входа на залата, поглеждаха и изчезваха(предполагам, се качваха горе в бара). Около 22:30 вече имаше около 20 човека в залата, а мен започваше да ме гложди усещането, че освен, че очевидно пого няма да има, най-вероятно и концерт няма да има. Изведнъж започнаха да се появяват все повече хора. Около 23:00 вече се бяха събрали около 100 човека и Kultur Shock и излязоха на сцената. 80% от публиката май не знаеше за какво е дошла. Дори и злите дългокоси метъли (май бяха 3-4 общо), от които очаквах да направят пого, си стояха назад и се поклащаха. А огромна част от публиката дори не се поклащаше, стояха и гледаха, като на... и аз не знам като на какво. Обаче пред точно сцената, на площ по-малка отколкото е дансинга в "Маската", беше истинския купон. Страхотно е да имаш пространство да куфееш, а Kultur Shock да свирят буквално на една ръка разстояние. Дори се включих в минипогото, което групичка българи спретнаха на 1-2 от песните (не, Крокодиле, на "Мастика"-та нямаше пого). Имаше хора, които сядаха да си починат на сцената в краката на Джино и компания. Някои пръскаха по сцената с бира. Един младеж отнесе кърпата на Джино вързана за крака си. А един от българите (Косьо, в последствие се запознахме с него), който явно беше най-върлия фен от цялата публика се качи на сцената да размени няколко думи с Валери (китарста на групата), преди първия бис.

След като свърши концерта, се запознахме с българската групичка - 5-6 човека и седнахме горе в бара за по бира. Kultur Shock също се качиха малко по-късно и седнаха на една маса близо до нас. Джино си тръгна почти веднага, а на Косьо му дойде идеята да купим една бира за Валери и да го почерпим и въпреки първоначалните ми протести, не можах да му откажа на молбата, взех парите, които ми даде, отидох да купя една бира и я занесох на Валери с думите, че българската групичка го черпи. Той се поинтересува къде сме седнали и след малко се присъедини към нас. Разказа ни разни интересни неща за Kultur Shock и за концертите. Говорихме си за България, Балканите и концерта в София, който по него мнение е най-добрия от това турне.

В 2 часа всички решихме, че е време да се разотиваме и ние се насочихме спирката, за да видим как точно ще се придвижим до централната гара на Хамбург, от където влака ни за Бремен тръгваше в 4:41. Намерихме спирката на нощните автобуси и се качихме на този, който идваше най-скоро и спираше най-близо до централната гарата. Шофьора се оказа хърватин, който незнайно защо беше решил, че отиваме на Reeperbahn (улицата с Sex Shop-овете и стриптийз баровете в Хамбург) и освен че ни пусна хърватска естрадна музика, не ни взе пари за билет.

След много студ и мъка (защо няма затворени и топли пространства на Хамбургската и Бременската гара?), висене в McDonald's и Burger King за да се стоплим, дочакахме влаковете и към 7 и нещо се прибрахме. Спах 10 часа с малки прекъсвания.

*За 3-те дни, които прекарахме в Париж ще пиша следващите дни

петък, март 14, 2008

Весел weekend с драматичния дългопет

Видях клипчето с драматичния дългопет в блога на Bloodymirova и не можах да спра да се смея. След това го гледах още N на брой пъти и всеки път ме забавлява. Enjoy!



P.S. И аз понякога мога да изглеждам доста опулена, дори във Франкфуртския музей се състезавах с един препариран дългопет, но определено "драматичния" бие всички рекорди :-)

P.P.S. Не са ли сладури :-)

четвъртък, март 13, 2008

Сонети

Не съм особен фен на поезията. Общо взето харесвам Атанас Далчев и сонетите на Шекспир (и приказките на Пушкин, но те не са съвсем поезия :-) ).
Тази вечер си купих сонетите на Шекспир. Луксозно издание, джобен формат със златисти страници и текстовете в оригинал и в превод от Валери Петров на всеки две съседни страници.



Не съм чела всички сонети на Шекспир, но от тези които познавам, любим ми е X-ти. Затова и реших да разгледам оригиналния текст. За пръв път се сблъсквам с шекспировия английски и редове от рода на:

Grant, if thou wilt, thou art beloved of many
извикват в главата ми едно голямо WTF?!
Канев сподели знанията си по архаичен английски с мен и ми обясни, че
thou wilt = you will (ед. ч.)
thou art = you are (ед. ч.)
thee = you (отново, само че в различен падеж)

И така, мисля да наблегна на прекрасния превод на български и междувременно да се забавлявам със архаичния английски. (Ето тук може да видите X-ти сонет в оригинал и обяснен на нормален, съвременен английски)

вторник, март 11, 2008

Екзистенциален въпрос

Днешния ICQ fun (пратен ми от Пешо) беше брутален:

Кое е по-лошото?

Да получиш в ICQ съобщение от гаджето:
"Мисля, че трябва да се разделим"
или когато малко по-късно получиш и:
"Опа, това не беше за теб"

Но отговорите, които получих, когато го препращах на приятели и познати, ме изненадаха със загрижеността и философката си насоченост :-)

  • Май второто :-P :-P :-P
  • хахаххахахахахахаххаха :)
    iva:
    брутално, нали
    много :) нали не точно на теб се е случило? :)
  • това надявам се не ти се е случвало на теб
  • :D:D:D
    iffi да не ти се е случвало ;)
  • че аз нищо лошо не виждам, освен че може да е изневерявал, но осъзнавайки грешката си се поправя
    ... това нали не ти се случва на теб ?
  • ако се замисля...не знам кое е по лошо
    сигурно първото че при второто поне не се чувстваш зарязан и не те е яд, чувстваш се малко прецакан за това че са те лъгали, но пък има по прецакан-истински зарязания. при втория вариант даже не те зарязват...напротив-избират теб пред др, което те възвишава...
  • ба, може ли да ти кажа по-късно. Не очаквах такъв въпрос :-)
  • za sajalenie ne moga da razbera kakvo si mi napisala
    no da znae6 4e sam saglasen
    iva: haha, sega shte ti go napisha na latinica i shte vidim :P
    (въпроса зададен на латиница)
    mislq 4e parvoto e po-gadno
    za6toto sled vtorota tq/toi vse pak iska da e s teb i tova 4e razkarva drugiq/ta go pokazva
  • хаха, като трите думи, които най-малко искаш да чуеш докато се чукаш:
    "honey i'm home"


Теория на конСПИНрацията

Ь: Ти май доста се притесняваш от СПИН?
iva: Ами, притеснявам се не повече от нормалното, предполагам, гледам да взимам стандартните предпазни мерки
на тебе от къде ти хрумна това?
Ь: ами имаш статия за това, че тази година нямало голяма кампания
iva: да, ами нямаше
Ь: да, мен това ме радва
iva: кое? че нямаше кампания?
Ь: че тази лъжа отшумява
iva: коя лъжа
Ь: СПИН
iva: ?
Ь: кое според теб е по-лесно - да се финансира лечението на истинска болест, с истински средства или лечението на измислено състояние с каквито средства има останали. най-много хора умират от рак
iva: не разбирам какво казваш
Ь: а финансирането за изследвания в областта на раковите заболявания е в пъти по-малко от това за спин
iva: и?
Ь: ами гледай някои друг разобличаващ филм. аз не мога в 2 минути да ти обясня всички детайли. но в общи линии, фармацевтичните компании и правителството на щатите се решават, да обяснят защо на гейовете им отслабва имунната система (след като се боцкат с какво ли не и си прехвърлят какви ли не болести)
правителството не може да каже "защото са гейове" - настанаха бунтове през 6х-7х години. те си искат така да живеят равностойно нищо че с всеки полов акт си прехвърлят по 1-2 болести и пият нон-стоп антибиотици и един лекар, се сеща - фармацевтите имат лекарства които не могат да продават, аз имам болест която не може да се обясни с Истината и се почва: ретровирус който се среща в голям процент от популацията, напълно случайно и несвързано с нищо, по-точно неговите анти-тела, които са наследствени се свързва с 10 болести и се казва,
туберкулоза + ХИВ = спин, туберкулоза - ХИВ = туберкулоза
е да ама познай за да има разпространяване по полов път, какво трябва да има? нарастване броя заразени и как според теб той нараства?
iva: и според теб спин не съществува?
Ь: няма да ти кажа, но има въпроси без отговор. аз ти зададох един
iva: наистина не те разбирам... опитвам се... но не мога
звучи ми все едно се опитваш да ми кажеш че спин е измислен от някакъв гигантски заговор на фармацевтичните компании
Ь: има цели два пълнометражни филма със разкази на оцелели
http://www.totally-natural.com/the-truth-about-hiv.html
iva: оцелели? от какво?
Ь: AZT was basically a drug in search of a disease. It had been found to be too toxic, even for cancer patients. President Nixon had declared his war on cancer in 1971, and 20 billion dollars were allocated in this war on cancer. Retroviruses became the main object of study, as the research sought out a viral cause of cancer. AZT, being an anti-viral drug, was used, and failed miserably in its application, as noted above.
това "лекарство" се дава на болни от спин, има нарисуван череп на шишенцето
това е единият филм, a този е още по-въздействащ
iva: честно да ти кажа, не съм компетентна по въпроса какви лекарства се дават на болни от спин. но все пак е интересно...ти вярваш, че спин не съществува. така ли?
Ь: не, съществува. нарича се дефицит на имунната система
iva: но...?
Ь: някои кора го имат наследствено, някои хора си го причиняват като си тровят организма, или като ИМ СЕ ТРОВИ. на тези лекарства отзад пише: "може да предизвика спин"
моля? дават ти нещо за да ти облекчи страданията от истинската болест която имаш, без да лекуват болестта
iva: чакай сега на кого дават лекарства на които пише това
Ь: на болните от спин
iva: "дават ти нещо за да ти облекчи страданията от истинската болест която имаш"...не разбирам
Ь: спин сам по себе си не е опасен, опасен е ако се разболееш от настинка и имунната ти система я няма, и умираш (примерно), само че как се открива спин? никак т.е. ИН се открива - имунна недостатъчност, но СП няма - синдром на придобита
iva: а какво има?
Ь: има 30 болести - туберкулоза малария, астма и много други, за които някой е казал, че ако се открият с АНТИТЕЛА на ретровируса HIV, значи човека няма туберкулоза, малария или астма, а има СПИН, който е предизвикал тези заболявания. и познай от какво почват да лекуват човека? от СПИН, а не самите болести
iva: искаш да кажеш че всички хора, които мислят че са болни от спин са болни от малария, астма, туберкулоза или нещо друго, а спин няма?
Ь: така, тук е интересното, хората може да имат наистина ИН, който обаче не са получили по полов път, т.е. не е придобит, а е само-причинен.
наркомани, гейове и хора които практикуват чест опасен секс(казвам гейове, понеже аналният секс е 10 пъти по-опасен от нормалния от гледна точна на вероятността за хващане на някоя болест), пият силни антибиотици, STD не се лекуват леко и организмът им рухва
iva: и?
Ь: But what about all the people that test HIV positive? Apparently, they test positive to something else than the virus. The HIV test was developed for blood screening and is, according to manufacturers, not a test to indicate the presence of a virus. No one has yet claimed a ? 1000 cash prize for proving HIV isolation in a scientific publication. производителите казват - "това не е тест който показва наличието на вируса", статията е от 2005-а година
To date, the Global Fund has committed US$ 10 billion in 136 countries to support aggressive interventions against all three diseases.
Виж това. А ТОВА Е СУПЕР - статистика, за финансирането и смъртността от различните болести
iva: добре, значи според теб няма хив... а има само имунна недостатъчност
Ь: има хив, но той не предизвиква ИН
iva: а какво прави
Ь: и тестовете за хив, не са тестове за хив. ретровируси има над 50, не се множат или ако се множат го правят толкова бавно, че не е проблем на организма да се справи. знаеш колко инстанции на вируса, ако го има, учените Предполагат, че съществуват в един болен пациент? ще те излъжа но бяха < 1000
iva: така, значи има хив, но той не предизвиква ИН, а какво прави? и от къде се взима ИН?
Ь: не се взима
iva: ок, не се предизвиква от ХИВ?
Ь:
от там откъдето се взима "имунна недостатъчност". ти, къде отиваш за да си счупиш крака? от къде се взима "счупен крак"?
iva: Тест, който не търси антитела. Какво е ХИВ и защо не може да бъде излекуван.
Ь: аз за един милион долара ако знаеш каква реклама на СПИН ще измисля, ама никой не ми ги дава
виж графиката със световното разпределение на вируса
iva: да...и?
Ь: какво и има на Африка?
iva: няма безопасен секс, какво да и има
Ь: няма лекарства за първични болести! това им има. тъпи са пренасят си болести. не си пренасят спин
iva: Виж това: http://www.julianpopov.com/pc_url_3320848
обърни внимание на "Зума, за разлика от предшественика си, признава това. Когато го питали какво прави той лично за борбата със Спин, той казал, че винаги вземал душ след секс. "
добре, ти би ли се навил да те заразят с ХИВ?
Ь: не
iva: защо?
Ь: защото после светът няма да ме погледне по същият начин, ще трябва да минат 20 години, за да им покажа, че това не причинява ИН и накрая ще ме убият, и ще кажат - той си мислеше че ще го надживее, ама на - ето - умря. гледай втория филм, от 2004-а е, доста актуален как правителството отнема бебета от майките им, защото те не искат да им се дават силно токсични вещества, а разбираш ли майката е хив-позитивна, но една майка се опълчи, и детето и е живо още, друга, го подложи на лечение преди да спре токсините и детето сега е с увреждания. защо ли?
iva: а до кога ще е живо другото дете? може пък да е увредено от това че няма имунна система. имунната система е в голяма степен наследствена (за бебетата, преди да се родят, после разбира се сама по себе си се развива)

По-късно

Ь: Всъщност тестът за ХИВ не открива самия вирус, а наличието на антитела срещу ХИВ. СПИН не се открива с тест, а се определя при появата на съвкупност от различни болестни състояния, което всъщност е и значението на понятието синдром.
това е бг(дез)информацията
iva: пратих ти линк към тест, който не търси за антитела
Ь: да, проучвам го
6 minutes later
Ь: ок, греша за хив, apparently са го открили т.е. изолирали
iva: и предизвиква ИН?
Ь: това не го пише в статията
open answer
iva: ОК

Дискусията проведох около Коледа с един интелигентен събеседник, който според мен е прекалил с филмите за теория на конспирацията. Уви, СПИН съществува съвсем наистина, макар че много бих се радвала, ако някой успее да ме убеди в обратното.

P.S. Неинформативните коментари ще бъдат изтривани.

неделя, март 02, 2008

Женски уикенд

В четвъртък реших, че ще прекарам уикенда на гости на приятелка във Варна. Хванах си нощния автобус в петък и в събота в 6 сутринта бях на автогарата във Варна.

Толкова мързелив и лигав уикенд не помня да съм имала от много време. Клюки за мъже, четене на женски списания (cosmopolitan, joy), попълване на безсмислени тестове от типа на "Умееш ли да държиш мъжете под контрол", четене и съставяне на хороскопи, Казанова по HBO(както и още една блудкава комедия), shopping, (мноооого) горещ шоколад, вицове, (мнооого) сън - на легло, на което под чаршафа имаше електрическо одеало (е няма такъв кеф, честно, обожавам да ми е топло докато спя и тази идея с електрическото одеало на леглото направо ме изпълни)...

Тоталния мързел.... уви след половин час хващам автобуса за София... след 6 часа ще съм схваната, недоспала и кисела...

2 в 1

Варна, shopping day.
Ива излиза от пробната облякла черна, права, асиметрична пола с дантела накрая.


М: Иве, страхтно ти стои тази пола, много хубаво ти описва краката и дупето.
И: Да и на мен ми харесва, ще я взема.
Продавачката: Само да ви споделя, това не е пола, а туника...
(следват изумени физиономии и обяснения, че няма нищо лошо един ден да я нося като пола, а на следващия като туника)



Така че, ако ме видите в пола, която прилича на туника:



или с туника, която прилича на пола:




не се учудвайте :-)