вторник, септември 25, 2007

Неделя в Leipzig

В неделя решихме да си направим разходка до Лайпцих*. За провинциите наоколо може да се ползва билет през уикенда, за 1 ден за 5 човека, който струва 26 евро. Така че за 5 евро на човек може да се разхождаш из 3те съседни области(ама им забравих имената *поглежда засрамено*), което на фона на безумните цени на билетите за влак си е направо чудесно. Кофтито на тези евтини билети е, че естествено могат да се ползват само евтините влакове и пътуването ни отне 2-3 часа с 2 прекачвания, вместо стандартния 1 час.
Времето беше супер, но Лайпцих беше малко поумрял (все пак в неделя в Германия почти всичко е затворено). И въпреки, че нямахме предварителен план какво ще разглеждаме, успяхме да си намерим карта със забележителностите и да разгледаме няколко интересни места.
Основното, което ме впечатли са Лайпцихската кула (май си падам по високи кули) и монумента на "Битката на народите" (на немски се казва Völkerschlachtdenkmal - който успее да го прочете правилно, получава лукче от мен ;-) , на англйиски си има по-нормално име - Monument of the Battle of the Nations).


*(чете се с "х" накрая, защото на немски, когато думата завършва на "ig", то се чете "их")

Кулата,

(не съм сигурна, че е правилно на български на небостъргачите да им викам кули, но надявам се няма да се сърдите :) )

когато е била построена е била част от университета на Лийпцих. И като цял е по-висока от тази на Intershop, обаче ако се смятат височините като като се включват и антените - тази на Intreshop бие с с няколко метра. Гледката от върха и също е страхотна:

На върха имаше и машинка за правене на медальони от 5 центови монети, ама някой идиот беше пъхнал една песета и машинката се беше повредила :(








за Монумента,
на "Битката на народите" (1813 година срещу Наполеон)
мога да кажа, освен че е красив, величествен, огромен, има страхотна гледка от върха, и това че има МНОГО МНОГО МНОГО стълби. Във вътрешността има огромни статуи и крипта.


От там до върха може да се покатериш до върха. Има междинна тераса на височина 68м (това зеленото със скеле, което в момента се реконструира) и покрив на височина 91м. Познайте как се стига до там?! По едно вито стълбище, което преди терасата е широко може би метър и 20, а от терасата до върха стълбите са широки по-малко от метър. Клаустрофобично! Издраскани стени, тясна вита стълба и сумрак. И се катериш в продължение... ами не знам на колко минути, ама в един момент ти се завива свят от въртене. На 2 места има пейка, да седнеш да си починеш.
Ето тук една уморена Ива, облегната на скелето на междинната тераса:


А това е изгледа от самата тераса:




Други общи впечатления от Лайпцих

Тоалетните и дискриминацията:

Това е цената на тоалетните на гарата в Лайпцих. Освен че цената за едно изпишкване е 1.10 евро(2.20лв), забележете, че ако пишкаш в писуар, цената е "само" 0.60 евро. Не съм питала дали щяха да ме пуснат да пишкам в писуар, ама така или иначе такива имаше само в мъжката тоалетна (което е напълно нормално), а там нямаше как да се промъкнеш незабелязано. Каквото и да си говорим това разделение е доста дискриминиращо :(


Фонтаните

В центъра има красиви фонтани и готини пейки, на които може да се припичаш на слънце (въпреки че германците ме гледаха малко странно)








Всички снимки от Лайпцих съм качила ето тук

2 коментара:

  1. Да добавя липсващото инфо;). Билетът за влака беше за Турингия, Саксония и Саксония-Анхалт, което си е половин източна Германия(то май и почти я обиколихме с този заобиколен маршрут). Освен това видяхме и църквата където е работел Бах(онзи единияt дето умря и е Йохан Себастиан). Всъщност това май не се брои, защото ние така и не разбрахме, че това е тази църква, докато си пийвахме бирата в заведението пред нея.
    Лайпциг(х)ската гара също е бая впечатляваща и честно казано толкова широка гара не бях виждал(26 коловоза, може и да има с повече коловози, ама обикновено са на повече от едно ниво), но това бледнее пред цената на тоалетните(поне физически по-съвършените хора с по-малки нужди поне могат да спестят левче:P).
    Иначе щом Лайпциг е Лайпцих, трябва Йена да е Йина:P

    ОтговорИзтриване
  2. Какво е слънчево при вас... А тук е толкова сиво и мрачно! Колкото до историята с автомата, навремето така "хакнахме" един автомат за кафе и напитки на летището. Системата му за отчитане не работеше с български пари и като пуснеш монета от 10 лв. (тогава бяха жълти стотинки), автоматът го отчиташе като 5 марки... Добавяше кредит, но след това кантарът решаваше, че нещо не е в ред и пускаше десетолевката отдолу. Пускаш още веднъж отгоре, тя пак отчита 5 марки (кредитът вече е 10 марки) и пак я изплюва... Не се гордея особено, но определено си беше забавно да видиш наредени 40 кафета едно до друго и опразнен автомат (да, връщаше ресто). Та, Ифф, може и от там да ми е имунитета към кофеин!

    ОтговорИзтриване